Arkiv

Den globala matkrisen förödande för slummen

Och det kommer en dag, då det blir än värre, men då, då komma vi ner från Vita Bergen, från Skinnarviks bergen, från Tyskbagarbergen, och vi komma med stort dån som ett vattenfall … och ni ska få äta potatis så att era magar ska stå som trumskinn.

. . . → Fortsätt läsa: Den globala matkrisen förödande för slummen

Sexism i betraktarens öga

 UR ARKIVET. Regeringen säger nej till lagförslaget mot könsdiskriminerande reklam. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skrev i en debattartikel i Dagens industri igår att lagen varken skulle bli tydlig eller effektiv. Nu kan man fråga sig varför det överhuvudtaget ska vara tillåtet med reklam i vårt gemensamma offentliga rum. Men med utredarens definition av könsdiskriminerande reklam "som . . . → Fortsätt läsa: Sexism i betraktarens öga

Kålsuparen Lars Adaktusson

I förra veckan skrev SSU-ombusmannen Ingiberg Olafsson på sin blogg att centerpartistiska Fredrick Federley är "typ nazist". Detta med anledning av att riksdagsledamoten vill anordna en 60-årsfest för ockupationsmakten Israel. Bloggkommentaren var illustrerad med ett foto på Federley där en hitlermustasch ritats till.

. . . → Fortsätt läsa: Kålsuparen Lars Adaktusson

Första maj inte längre ett partijippo

När jag var liten så var första maj i första hand synonymt med mjukglasspremiär. Mina föräldrar var socialdemokrater utan partibok och om vädret var bra så stannade vi nere i stan och tittade på första majtågen. Det skulle dröja till vuxen ålder innan jag själv demonstrerade.

. . . → Fortsätt läsa: Första maj inte längre ett partijippo

Sorgesång över en sorglös tid

UR ARKIVET. "Vi som gjorde allt för att inte behöva knega på nittiotalet är idag tvångsmässiga övertidsarbetare" sa en kompis häromdagen. Det ligger mycket i det. Många i min generation, inte minst jag själv, hyllade slackeridealet. Vi växte upp i en vad gäller individuella prestationer ganska kravlös skola, i en tid där all slags överhet . . . → Fortsätt läsa: Sorgesång över en sorglös tid

Ett väkommet stöd från Timbro

Den statliga myndigheten Levande Historias kampanj om kommunismens brott har med rätta ifrågasatts. Nu stämmer också näringslivets tankesmedja Timbro in i den kritiken. Kanske lite oväntat men uppfriskande i sin intellektuella hederlighet.

. . . → Fortsätt läsa: Ett väkommet stöd från Timbro

Same shit, different Muf

Moderata ungdomsförbundet har startat sin vårkampanj – Jag älskar Sverige . Med sedvanligt hjärta mellan "Jag" och "Sverige". Med töntnationalism vill man alltså stävja rasistnationalism. Same shit, different names säger jag. Det finns ingen och har aldrig funnits någon god nationalism kompatibel med demokratiska värderingar.

. . . → Fortsätt läsa: Same shit, different Muf

Hur dum är egentligen mänskligheten?

Vem är du? Personlighetester av diverse slag har blivit allt vanligare. Från påstått seriösa rekryteringsprocesser i arbetslivet till öppet småtramsiga lekar som Veckorevyns "Vilken slags väska är du?"

. . . → Fortsätt läsa: Hur dum är egentligen mänskligheten?

En generation på glid

Slut med flummet! Ungefär så kan man sammanfatta den borgerliga regeringens agenda med utbildningsminister Jan Björklunds skolpolitik i spetsen. Under ett hårdnande samhällsklimat har också vardagsauktoritära yttringar utanför partipolitiken blivit allt vanligare.

. . . → Fortsätt läsa: En generation på glid

De reaktionära har trumf på hand

UR ARKIVET. 1968 års sexuella revolution är inte avslutad. Veckans arkivartikel handlar om hur en backlash kan skapas i vårt så kallade promiskuösa tidevarv. Om de reaktionäras trumfhand.

Läs mer:

Tystnaden i Sodom och Gomorra