Tusen ord säger mer än en bild

Fotot jag twittrade ut i tisdags

 ”Det är bara vita på bilden, är inte nysvenskar välkomna?” ”Det är ni som är antidemokrater!” ”Varför demonstrerar ni aldrig mot antisemitism?” Efter att jag lade ut ett foto på Twitter i tisdags kväll har replikerna haglat. Nu ger jag svar på tal.

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Det är en sanning med modifikation. I tisdags tog jag ett foto och så många tokiga tolkningar av en bild har jag aldrig varit med om. Fotot var på en manifestation mot rasism på Möllevångstorget i min hemstad Malmö. Snabbt sammankallad och med anledning av valresultatet. Jag twittrade ut fotot med orden: ”Just nu: Stor manifestation mot rasism på Möllevångstorget i Malmö. #val2022”.

Då blev det liv i luckan.

Å ena sidan fick tweeten tusentals likes, å den andra hundratals kommentarer varav de allra, allra flesta var negativa. De rent hatiska, om att vi demonstranter är vidriga svin osv, svarar jag givetvis inte på. Men har heller inte tid att enskilt svara de i många fall inte rimliga, men ändå inte otrevliga, twittrarna. Så här kommer svar på de vanligaste kommentarerna (läs: tolkningarna) av bilden vilka jag själv formulerar i fetade påståenden eller ledande frågor.

”Det är ni som är antidemokrater!” Nej, kära högertroll. Att demonstrera mot rasism med anledning av högerextremismens framgång är inte detsamma som att förkasta valresultatet. Sverigedemokraterna är de enda egentliga valvinnarna och det får vi givetvis acceptera. Det finns dock fler sätt att uttrycka sin röst i en demokrati än att lägga några valsedlar i urnan vart fjärde år. Landets antirasister bör nu höja sina röster och idag lördag kommer det återigen vara protester i landets tre storstäder. Det får DU acceptera.

”Varför protesterar ni aldrig mot de gängkriminellas skjutningar?” Det ena utesluter inte det andra och det ordnas faktiskt  regelbundet manifestationer mot våldet i Malmö. Särskilt känslomässigt stark minns jag att den på Gustav Adolfs torg var, efter att femtonåriga Ardivan Diaa Samir mördats i Rosengård. Dessa manifestationer har däremot sällan den politiska laddning att det blir rubriker i riksmedia så du har nog helt enkelt missat dem.

”Det är bara vita på bilden, är inte nysvenskar välkomna?” Eh, zooma in bilden eller skaffa nya glasögon om det nu är så viktigt för dig att konstatera hudfärgstoner. Har du fortfarande svårt att se nyanserna kan jag trösta dig med att andra mest verkar sett ”latinamerikanska exilkommunister”, IS-folk och kurder på detta foto.

”En större samling arbetsskygga bidragstagare än på den här bilden får man leta efter.” Här får jag lägga in en brasklapp innan jag svarar. Möjligtvis har de som är inne på detta tema gjort en statistisk undersökning på plats, det vill säga på Möllevångstorget i tisdags kväll. Men om så inte är fallet så får vi anta att dessa kommentarer är antaganden utifrån deltagarnas partipolitiska sympatier, vilka förstås i hög grad ligger vänsterut. Svt:s valundersökning för 2022 visar att SD har högst antal väljare, hela 57 procent, som är arbetslösa eller lever på sjuk- alternativt aktivitetsersättning. Men att hävda att detta skulle göra deras röster mindre värda är en sunkig människosyn som inte hör hemma i en demokrati.

”Varför demonstrerar ni aldrig mot antisemitism?” Denna och framförallt närliggande frågor om antalet judar i tisdagsmanifestationen samt varför det inte syns någon Israel-flagga på fotot, är förstås helt utanför ämnet. Men detta är Malmö och ni från yttersta högern försitter ju aldrig chansen att i stort sett vilket sammanhang som helst försöka rikta diskussionerna om stadens problem med antisemitism. Hur som helst. Jag har gått i flera Kristallnatten-demonstrationer och kippavandringar mot antisemitism här i hemstaden och Malmö är nog den kommun i landet som gör mest i arbetet mot judehatet vågar jag påstå.

”Partiet Nyans är det verkliga rasistiska problemet!” Ja, vad ska man svara på det? Ordna en manifestation själv! Fast det vet ju både jag och vilket slumpvis valt högertroll som helst att det inte kommer att hända. Reaktionära Nyans är ett pytteparti men visst, vi kommer nog att få ta den matchen också.

Vi redaktörer tar över Opulens

En fågel? Ett flygplan? Nej, det är Opulens som lyfter!

Som man brukar säga: Äntligen kan jag gå ut med detta! Vi redaktörer på Opulens tar över magasinet från de nuvarande ägarna och driver verksamheten vidare i eget bolag.

Ekström & Garay förlag köpte Opulens för två år sedan, ett år efter att de startade. De har under den första tiden expanderat kraftigt och behöver nu fokusera på kärnverksamheten, att ge ut böcker. Kulturjournalistik är ju ingen lukrativ verksamhet och vi har en tuff tid framför oss. Men i nuläget innebär detta inga förändringar och vi kommer fortsätta med utgivning sex dagar i veckan.

Förlaget och magasinet kommer fortsätta samarbeta, exempelvis med annonser. Även om det kommer bli en del betungande administrativt arbete som redaktionen tidigare sluppit finns det trots allt vissa positiva poänger med bodelningen.

De som följt oss under åren har förhoppningsvis uppskattat magasinets publicistiska oberoende under de två tidigare ägarna. Att vi nu kommer fortsätta verksamheten på egna ben tror jag kan förstärka vårt så kallade varumärke. För kan en tidnings oberoende vara starkare än om den drivs av ett producentkollektiv?

Opulens förlag är namnet på bolaget, vilket ägs till lika delar av oss webb-, kultur- och chefredaktörer, som nu driver magasinet vidare. Vill du stödja Sveriges första och enda dagliga kulturtidning så tar du en prenumeration! Det kostar 39 kr/mån och har aldrig varit mer angeläget än nu.

Med en premium-prenumeration får du tillgång till våra låsta artiklar, 30 procent rabatt på över 850 nyutgivna böcker från Natur & Kultur, tre månader gratis film och biobiljetter från Draken Film, samt får delta i våra återkommande skrivtävlingar.

Läs mer om Opulens Premium HÄR!