Skåne behöver fler tidningar

När de nya gratistidningarna idag krigar om de skånska läsana kan det verka som ett ett apart påståeende. Men jag menar på fullaste allvar att Skåne behöver ännu en tidning.  Minst. För även om det idag finns fler tidningar än någonsin i sydsverige så finns ingen nyhetspublikation som inte finansieras  av annonsförsäljning och bland dem dessutom ingen som utmanar den politiska enfalden.
Fortsätt läsa Skåne behöver fler tidningar

Seglivade myter om manshat

Under några års tid hyrde jag frilanskontor i Kvarnby folkhögskolas malmöfilial. På samma våningsplan huserade deras serietecknarskola. Det var bra grannar och en del samarbeten uppstod kring olika tidskriftsprojekt jag pysslade med på den tiden. Någon gång fick jag agera smakdomare vid deras utställningar vilket var givande. Under de här åren började nämligen skolan spotta ut sig talanger och det började talas om Malmö som serietecknarnas huvudstad i Sverige. Tillsammans med en av deras gamla elever, konstnären Mattias Elftorp, släppte jag också 2005 en illustrerad krönikeantologi med titeln Rapporter från ställen jag brukar hänga på.
Fortsätt läsa Seglivade myter om manshat

Ett spöke hemsöker Skåne

Bu! Bu! Ett spöke går runt i Skåne. Otaliga medborgare har i dagarna i såväl lokal som rikstäckande medier avgivit vittnesmål därom. Fast det omdebatterade och skräckinjagande manifestet verkar lika svårfångat som alla andra vålnader. Hur många har egentligen sett det i verkligheten? På nätet hittar man i alla fall bara en duktig bunt artiklar som refererar till dokumentet. Efter ivrigt letande får jag det i alla fall till slut via e-post.
Fortsätt läsa Ett spöke hemsöker Skåne

Klimathotet utmanar arbetarrörelsen

Försäljningen av lågeneriglampor har ökat med 20 procent och registreringen av miljöbilarna ökade ifjol med hela 156 procent jämfört med året innan. Men i Naturvårdsverkets nyligen framlagda forskarrapport ”Rekyleffekten och effektivitetsfällan – att jaga sin egen svans i miljöpolitiken” konstateras det att konsumentmakt inte kommer avvärja klimathotet. Det kommer kräva genomgripande samhällsförändringar. För vänstern och arbetarrörelsen måste kampen för ekologisk hållbarhet innebära omprövningar och ett slutgiltigt avsked från industrisamhällets statssocialism.
Fortsätt läsa Klimathotet utmanar arbetarrörelsen