Arkiv

Partiet har dött! Leve första maj!

 Föredrag 1 maj 1920. Lika aktuellt ämne idag. 

Imorgon firar vi första maj igen. Trots en krisande kapitalism, borgerlig regering och det är strålande väder på de flesta håll i landet så känns i ärlighetens namn stämningen lite avslagen.

. . . → Fortsätt läsa: Partiet har dött! Leve första maj!

Längtan efter 1900-talets kontor

 40 timmar i veckan. En modern utopi?

Efter att ha jobbat hemifrån under ett par år har jag sedan en månad tillbaka skaffat frilanskontor. Jag hade länge funderat över min digitaliserade vardag och kommit fram till att det för mitt välbefinnande nog vore bättre att . . . → Fortsätt läsa: Längtan efter 1900-talets kontor

Opera som modeillusion

 Erika Ascot i en av hennes 750 klänningar 

Precis när man hade börjat hoppas på att internet inte har plats för fler svenska modebloggar startades Black Ascot i början på året.

. . . → Fortsätt läsa: Opera som modeillusion

Farväl till socialismen

 Albin Amelin 

UR ARKIVET. Barack Obamas ekonomiska politisk under finanskrisen har av dem amerikanska högern anklagats för att leda till en socialistisk mardröm. För att han vill "göra om USA till Sverige" som Fox News Bill O'Reilly uttryckte det häromdagen. Veckans arkivartikel handlar om att växa upp i det . . . → Fortsätt läsa: Farväl till socialismen

De mänskliga onda

  "Många av nätterna har han suttit på en sten…"

Ondskan är inte banal. Hitler var spirituellt och hade älskvärda sidor har folk som stod honom nära berättat.

. . . → Fortsätt läsa: De mänskliga onda

Konstiga gränser får konsten

De geerCarl Johan De Geer 1967 

Skolledningen för Konstfack måste sägas uppträda motsägelsefullt. Först gör man tummen upp för en student som spelar psyksjuk som del av sitt examensarbete. Sedan avslöjas det att de utbildat en konstnär som kallar sig NUG och som gör karriär på att filmatisera sina . . . → Fortsätt läsa: Konstiga gränser får konsten

Zarah mer än bara glamour

Zarah Leander

Zarah Leander är på tapeten, i alla fall på kulturredaktionernas. Tiina Rosenborg har nämligen släppt boken Bögarnas Zarah – diva, ikon, kult. Diskussionen om varför vissa divor blir gayikoner har därför återaktualiserats.

. . . → Fortsätt läsa: Zarah mer än bara glamour

Handla först och tänka sen

Fredrick Federley i oktober 2007Fredrick Federley 

Senaste tiden har det varit en bred diskussion om hur seriös och viktig den politiska debatten på bloggar, twittrar, facebook etc egentligen är. Trätandet om de få läsarkommentarerna i riksdagsledamöternas bloggar är en rätt anemisk diskussion.

. . . → Fortsätt läsa: Handla först och tänka sen

Den egna härdens guldålder

Lo med storasyster och storebror

UR ARKIVET. Tillbaka från Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Hemma igen med en ny familjemedlem, en halvårig dotter med smittande smajl och bländande safirer till ögon.

Läs mer… 

Om samhällsansvar

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Earth-Erde.jpgVad är att ta ansvar för hela alltihopa? 

”Vi tar ansvar för Sverige” skriver Anders Borg och Sven Otto Littorin i dagens DN apropå  vårpropositionens löfte om nya friska arbetsmarknadspolitiska miljarder. Ja, vår regering är fast besluten att få hjulen att rulla trots lågkonjunkturens och klimatkrisens motvindar.

. . . → Fortsätt läsa: Om samhällsansvar