Kravallerna och sanningen

Dottern Liv fick inte heller lämna polisens omringning 2001.

För 20 år sedan, 14-16 juni, pågick det som gått till historien som Göteborgskravallerna. Opulens uppmärksammar händelsen med en serie artiklar. Vi inleder med att jag, som själv demonstrerade när det begav sig, ger en personlig beskrivning av händelserna och samtidigt försöker hitta svaret på frågan Varför? Fortsätt läsa Kravallerna och sanningen

Guide till ”skokonstdebatten”

Till vänster: Skorna vid Donau av Can Togay och skulptören Gyula Pauer. Till höger: Way To Go av konstnären Åsa Maria Bengtsson. (Bildkälla: Wikipedia)

En krönika i Opulens, kritisk mot ett offentligt konstverk, har startat en debatt som spridit sig till flera medier. Inlägg finns att hitta på kultursidorna i Aftonbladet, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter samt ETC och såväl reportage som diskussion går att avlyssna på olika program från Sveriges Radio. Jag guidar och länkar till de olika inläggen.

Det handlar om det offentliga konstverket Way to go av Åsa Maria Bengtsson som finns på en bro i Malmö och som hyllar lokala nöjeskändisar. Debatten började med en krönika av vår konstkritiker Ida Thunström som provocerats av likheterna mellan konstverket i Malmö och det ungerska Skorna vid Doanu, ett minnesmärke över offer för massmord. Thunström kräver att verket i Malmö tas bort, flyttas eller görs om. En kritik som Ulrika Stahre snabbt gav eldunderstöd på Aftonbladets kultursida.

Sedan skulle det dröja innan debatten rullade vidare. Konstnären, och vår medarbetare, Channa Bankier samt andra kulturprofiler hörde av sig till Sydsvenskan men fick inte svar på sina mail. Malmö Stad lovade vid två tillfällen att inkomma med replik till Opulens men det dröjde. Utan att lägga mig i själva sakfrågan tyckte jag efter tio dagar att det var en märklig tystnad, att stadens dominerande tidning och de ansvariga för ett skattebetalt offentligt konstverk i en demokrati givetvis har vissa skyldigheter här.

Det visade sig dock att Sydsvenskan samma dag som min text publicerades hos oss hade en artikel i sin papperstidning av konstvetaren Linda Fagerström. En text som också hade funnits i nätupplagan dagen innan. Några dagar senare inkom också ett svar till oss från Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.

Därefter har debatten nu spridit sig till också Dagens NyhetersGöteborgs-Postens och ETC:s kultursidor samt både avhandlats i ett reportage i Godmorgon världen i Sveriges radio och diskuterats i P1 Kultur. Sydsvenskan har publicerat ytterligare tre inlägg, av Channa BankierThomas Millroth och Linda Fagerström, som alltså också inledde debatten hos dom. Och Ulrika Stahre har återkommit i Aftonbladet med en replik på Dan Jönssons i Dagens Nyheter.

I Opulens har vi till dags dato, denna text inte inräknad, haft sex inlägg i ämnet och förmodligen är inte det sista ordet sagt i debatten.