Arkiv

Hjärndött i allmänhetens tjänst

Sveriges Televisions hovredaktör Ebba von Sydow

SVT:s publicistiska uppdrag sägs vara i allmänhetens tjänst. Riktigt vad som menas med det är inte alltid lätt att veta. Inför kronprinsessans förestående bröllop ställs det i alla fall på sin spets. Att det finns ett intresse för bröllopet hos allmänheten råder . . . → Fortsätt läsa: Hjärndött i allmänhetens tjänst

Konkurrens på kapitalets villkor

Bild: Mikael Altemark

Sveriges Radio planerar en stor nyhetssatsning på nätet. Inget konstigt med det kan man tycka. De traditionella medierna måste ju anpassa sig till den digitala utvecklingen och även public service måste följa med sin tid. Men nej. Branschorganisationen Tidningsutgivarna är rädda för illojal konkurrens.

. . . → Fortsätt läsa: Konkurrens på kapitalets villkor

Påskkortens tid är förbi

Påskkort från tidigt 1900-tal

Det är väl inte så många som skickar påskkort längre. Inte gamla hederliga vykort i alla fall. Hälsningstraditionerna vid våra högtider har till viss del digitaliserats vilket är både billigare och smidigare. Men jag tror inte det bara handlar om att folk istället skickar . . . → Fortsätt läsa: Påskkortens tid är förbi

Intervjuoffrens kranka blekhet

Jan Guillou vill ha guldspade

Det är lätt att vara efterklok, lyder talesättet. Det gäller dock inte för intervjuoffer som ångrar sina uttalanden. De får det sällan lätt.

. . . → Fortsätt läsa: Intervjuoffrens kranka blekhet

Folkfest möjlig även utan public service

Salem Al Fakir. Mitt stalltips inför finalen i Melodifestivalen

Mediepolitik blir knappast ett hett ämne under valrörelsen. Visst kommer det snackas en del om de sociala mediernas betydelse och varje politiker med självaktning kommer regga ett konto på Twitter.

. . . → Fortsätt läsa: Folkfest möjlig även utan public service

Första aprilskämt den åttonde mars

Svt:s huvudperson den 8 mars 2010

Det låter som ett aprilskämt även om månaden är mars. Ikväll, när internationella kvinnodagen firar hundra år, väljer Svt att ha premiär för sin hårt lanserade serie ”Det kungliga bröllopet” .

. . . → Fortsätt läsa: Första aprilskämt den åttonde mars

Mer likriktning men proffsigare TV

Vridbar tv från 1959

OS är över och i veckan har vi kunnat se en rad nya program och säsongspremiärer i tv. Trots många fler kanaler än på den tiden det bara fanns två så upplever jag ofta tablåerna som trånga. Även utan OS.

. . . → Fortsätt läsa: Mer likriktning men proffsigare TV