Arkiv

Satir kräver maktperspektiv

Det åtalade numret av Brand år 2000

Brand har givits ut sedan 1898. I ett par år har tidningen legat i träda men i vår kommer den återuppstå. Förhoppningsvis kommer Brand ta upp sin traditionella roll som tidningsvärldens rabulist.

. . . → Fortsätt läsa: Satir kräver maktperspektiv

Facket ett barn i en jättes kropp

Bild: Mikael Altemark

Borgerliga opinionsbildare brukar beskriva fackföreningsrörelsen som en jätte mäktig att krossa i stort sett vilket företag som helst i sin väg. Det ligger nog en del sanning i den beskrivningen. Men i så fall med tillägget att det i denna jättes kropp ryms ett . . . → Fortsätt läsa: Facket ett barn i en jättes kropp

Den gudarna skyddar

 Sveriges utrikesminister Carl Bildt 

Journalisten Kerstin Lundells reportageserie om Lundin Petroleum och Carl Bildt gick inte att sälja till någon tidning. Hennes granskning har därför nu istället utkommit som bok – Affärer i blod och olja.

. . . → Fortsätt läsa: Den gudarna skyddar

Ironi biter inte på sensationslystnad

 Federick Federley

”Det var inte jag, det var Ursula” sa riksdagsledamot Fredrick Federley när han i förra veckan ansattes av journalisters insinuationer om mutbrott. Det uttalandet har väl goda chanser att bli ett bevingat uttryck.

. . . → Fortsätt läsa: Ironi biter inte på sensationslystnad

När svenska soldater stupar

 Svensk soldat i Afghanistan 

Vi har sett scenen otaliga gånger. Draperade likkistor som under dova trummor bärs ut ur stridsplanets lastramp. Men i onsdags var kistorna inte svepta i stjärnbaneret utan i Sveriges blågula fana och i dem kvarlevorna av Johan och Gunnar, de svenskaste av namn.

. . . → Fortsätt läsa: När svenska soldater stupar

Sånt jag inte skriver om

  Dolph Lundgren och Usama bin Ladin

Jag är ingen riktig bloggare. Saknar modet att gå på magkänslan och ventilera alla omedelbara tankar som mediebruset provocerar fram.

. . . → Fortsätt läsa: Sånt jag inte skriver om

Go boy, go!

 Avvikande beteende?

Går det att vara man och feminist? Det är en fråga som i årtionden stötts och blötts i kvinnorörelsen och bland deras manliga stödtrupper. Svaret har lyckligtvis oftast besvarats med ett ja men med rimliga förbehåll om att kvinnornas frigörelse ändå huvudsakligen måste vara kvinnornas eget verk.

. . . → Fortsätt läsa: Go boy, go!

De etablerades fördomar

 Bild: Mikael Altemark

Läste i morse att fyra hundra personer vapenvisiterades av polisen i Rosengård förra året men att bara en enda kniv hittades.

. . . → Fortsätt läsa: De etablerades fördomar

Oskuldens tid

 Bebådelsen, fresk av Fra Angelico (cirka 1432)

Några fiffiga amerikanska entrepenörer har börjat sälja oskuldsintyg, Certificate of Virginity . Eventuella tidigare försyndelser är ovidkommande. För en ynka dollar blir du en ”born again virgin”.

. . . → Fortsätt läsa: Oskuldens tid