Arkiv

Facebook ett vardagsrum?

Merparten av diskussionerna på Facebook är av privat karaktär. Om vad barnen gjort i skolan, om biobesöket i helgen etc. Är det då verkligen ok att journalister citerar från Facebook? Är det ett medium bland andra eller ett vardagsrum där det som skrivs ska tillmätas ungefär samma betydelse . . . → Fortsätt läsa: Facebook ett vardagsrum?

När församling blir till folk

Kommunalråd Ilmar Reepalu

”Vad man än har för uppfattning om religionens betydelse och inverkan är det en rimlig slutsats att religion och politik inte hör ihop och bör utövas långt . . . → Fortsätt läsa: När församling blir till folk

Nerpissad offentlighet

För några år sedan köpte vi ett litet gathus i Södra Innerstan i Malmö. Vårt lilla område är ett genomfartsstråk för förortsungdomar på väg in till stan och det är gott om klotter och graffiti. Det händer att vårt hus kommer i ungdomarnas väg. I enlighet med principen . . . → Fortsätt läsa: Nerpissad offentlighet

Stieg och oklanderliga TT

 Millennium-författaren Stieg Larsson 

Konsekvensneutral och objektiv. Två gamla honnörsord som visserligen är utopiska men i alla fall anger inställningen till vad som är så kallad god journalistik. Idag använder inte publicisterna honnörsorden lika ofta. I högre grad accepterar vi subjektivitet också i den mest traditionella formen för rapportering – . . . → Fortsätt läsa: Stieg och oklanderliga TT

Hårda bud får stuntförläggare

 Förläggare på språng?

Författare som skriver under pseudonym kommer och går men det är sällan de består. Nyfikna murvlar vill avslöja dom. Förlagen vill att författarna ska sitta i TV-soffor och synas i olika branschsammanhang.

. . . → Fortsätt läsa: Hårda bud får stuntförläggare

Vem älskar DN?

 DN-skrapan i Stockholm

När det regnar på prästen så skvätter det på klockaren. Många av landets tidningspublicister betraktar nog den pågående turbulensen på landets ledande morgontidning med viss oro.

. . . → Fortsätt läsa: Vem älskar DN?

Det dåliga exemplet Hjalmar Söderberg

 Hjalmar Söderberg (1869-1941) 

Dagens nyheters ledarsida tycker att dagens ungdom läser Hjalmar Söderberg alldeles för lite. Därför ställer de sig positiva till Folkpartiets förslag om en utredning om bokens framtid.

. . . → Fortsätt läsa: Det dåliga exemplet Hjalmar Söderberg

Var och en ansvarar får sin egen skit

 Friheten på barrikaderna (Delacroix 1830) 

I början på 90-talet var jag medarbetare för nu nedlagda anarkisttidningen Kaos. Det var ett spretigt alster som friskt blandade så kallad finkultur med politiska brandfacklor. ”En av landets ledande undergroundtidskrifter" enligt ett band av Nationalencyklopedien.

. . . → Fortsätt läsa: Var och en ansvarar får sin egen skit