Organisera mot det blåbruna medieövertaget

Bild: Gerd Altmann

”Det råder inga tvivel om vad det högerextrema partiets framgångar i riksdagsvalet i hög utsträckning beror på. Vi som värnar om ett öppet, tolerant och demokratiskt samhälle måste nu prioritera nya mediestrategier.” Jag skriver apropå resultaten från Maktbarometern 2022.

Årligen sammanställer Medieakademin den så kallade Maktbarometern, data över vilka svenska konton som lyckas bäst på Twitter, Instagram, Facebook och Youtube. I år har för första gången även plattformen Tiktok tagits med i undersökningen. Politiskt blir högerkantringen allt starkare med Sverigedemokraterna som de stora vinnarna.

Twitter är den minsta av de fyra plattformarna men där har opinionsbildarna kanske den starkaste positionen. Bland de 100 största kontona har högern 44 och vänstern 20. Bland de fyra med allra mest räckvidd och som väcker störst engagemang står alla till höger med Carl Bildt på förstaplats följt av Hanif Bali, Ebba Busch och Ivar Arpi.

Endast på Instagram är vänstern något starkare. Men den bildbaserade plattformen är ju inte särskilt lämpad för politik och på den absoluta toppen finns Joakim Lundell. Influeraren som också ingår i kontot ”Familjen Lundell” som toppar Youtube. Även på Tiktok är det influerare, tillsammans med humorkonton, som dominerar.

”På den sociala plattform som är störst i Sverige har den svenska högern lyckats tveklöst bäst, både i förra riksdagsvalet och i det senaste”, skriver Medieakademin om Facebook. Där har Sverigedemokraterna gått från en andraplats ifjol till en förstaplacering i år och partiledare Jimmie Åkesson kommer trea vad gäller flest delningar, likes och kommentarer.

Med alla de fem plattformarna inräknade hamnar Sverigedemokraterna på andra plats, endast influerarna Joakim och Jonna Lundell är mäktigare. Det råder inga tvivel om vad det högerextrema partiets framgångar, särskilt bland yngre, i riksdagsvalet i hög utsträckning beror på.

Vi som värnar om ett öppet, tolerant och demokratiskt samhälle måste nu prioritera nya mediestrategier.