Arkiv

Satir kräver maktperspektiv

Det åtalade numret av Brand år 2000

Brand har givits ut sedan 1898. I ett par år har tidningen legat i träda men i vår kommer den återuppstå. Förhoppningsvis kommer Brand ta upp sin traditionella roll som tidningsvärldens rabulist.

Danska Politiken ber nu om ursäkt för den kränkning av muslimer som publicerandet av de så kallade Muhammedkarikatyrerna 2006 innebar. De ber inte om ursäkt för själva publiceringen utan för den upplevda känslan av kränkning. Lite märkligt.

Själva publiceringen var i och för sig som satir betraktad värdelös. Det maktkritiska perspektivet saknades helt och effekten blev istället en spark nedåt mot danska muslimer. Ursäkten sker dock på grund av en hotande stämning av åtta muslimska organisationer. Fegt. Lyckligtvis har andra danska tidningar, bland dem Jyllands-Posten som först publicerade illustrationerna, avböjt denna förlikning.

Anrika tidningen Brand är kanske mest känd för att proletärförfattare som Moa Martinsson, Eyvind Johnsson, Jan Fridegård, Ivar Lo Johansson, Harry Martinsson och Arthur Lundqvist publicerade sina första alster där och för att andra kända skribenter, som Elise Ottesen-Jensen och Karin Boye, varit medarbetare. Men tidningen har också flera gånger i historien provocerat tryckfrihetens gränser.

1906 dömdes tidningens redaktör Hinke Berggren till tio månaders fängelse för antimilitaristisk agitation enligt nya lagar som snart kom att kallas Lex Hinke. Senaste åtalet väcktes 2001. Året innan hade tidningen i ett temanummer inför 8 mars i satirisk form behandlat de könsstereotypa kvinnobilder som presenteras i kvinno- respektive manstidningar som Veckorevyn och Slitz. Artiklar med typiska rubriker som ”Gör om mig” och ”Testa vilken typ du är”.

Men tidningen hade också publicerat en artikel med rubriken ”Så gör du din kravall lyckad”. Bilder på maskerade personer från den då populära popgruppen Spice Girls varvades med tips som att zebrakavajer är hopplöst ute på kravaller men att högklackat går bra. I artikeln fanns också tips om att bilar, cykelställ, molotovcocktails, gatsten mm. är utmärkta vapen vid ockupationer. Tips som Justitiekanslern menade var ”uppvigling”.

Åtalet fick rejält med kritik från såväl vänstersinnade som borgerliga läger. Själv startade jag en namninsamling på nättidningen Yelah. På några månader fick vi ihop närmare två tusen namn och uppropet publicerades i Aftonbladet med ett tjugotal namnkunnigas underskrifter. Brand friades till slut.

Förhoppningsvis kommer även den återuppståndna rabulisten att inte vika sig för hot om åtal. Till skillnad från medierna som publicerade Muhammedkarikatyrerna har Brand också alltid varit en nagel i storebrors öga. I ett samhällsklimat där plumpa påhopp kallas satir och satir ofta helt saknar maktperspektiv kan en sådan tidning, om än med små resurser, bli en viktig medieröst.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.