Arkiv

Journalistens politiska färg spelar roll, ibland

Många verkar fixerade vid journalisters politiska åsikter. Men spelar det någon roll om den enskilde journalisten är röd eller blå?

Expressens ledarskribent Naomi Abramovicz kritiserade i tisdags SVT för att vara vänstervridet och även i de sociala medierna har detta gamla ämne diskuterats flitigt i veckan. Upprinnelsen denna gång är att en SVT-anställd frågat efter . . . → Fortsätt läsa: Journalistens politiska färg spelar roll, ibland

Revolution utan rubriker

Nyhetsvärdet i en revolution är alltid högt kan man tro. Särskilt om det handlar om en befrielsekamp som bekämpar fascister samtidigt som den försöker skapa rättvisa och frihet åt de förtryckta. Ändå har samhällsexperimentet i syriska Rojava ännu inte lämnat många avtryck i svensk media. Varför?

. . . → Fortsätt läsa: Revolution utan rubriker

Fantasivärldar har inget nyhetsvärde

”Själv vill jag att ursprung rapporteras mer”. I diskussionen kring mediernas bevakning av morden på Ikea i Västerås twittrade Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson i tisdags att ursprung, kultur etc fått ett högre nyhetsvärde på grund av att ”migrationsfrågor är top-of-mind hos läsarna”. Hans åsikt delas idag av många. De har alla fel.

. . . → Fortsätt läsa: Fantasivärldar har inget nyhetsvärde

Reklamutrymme ingen rättighet

Sverigedemokraternas reklam i Östermalmstorgs tunnelbanestation har, som avsett, skapat en hätsk debatt. Att sparka nedåt mot några av samhällets svagaste, tiggarna, är givetvis vedervärdigt men är det olagligt och är detta verkligen en viktig yttrandefrihetsdebatt?

. . . → Fortsätt läsa: Reklamutrymme ingen rättighet

Kommersiella medier har inget egenvärde

Är public service skadlig för de kommersiella medierna? Frågan debatteras just nu men är den ur ett medborgarperspektiv verkligen relevant?

Taggar: dance, edit, kommersiell, konkurrens, let’s, media, mediekritik, mello, Melodifestivalen, public, service, SR, SVT, tv4

. . . → Fortsätt läsa: Kommersiella medier har inget egenvärde