Arkiv

När verkligheten gör sig påmind

I min garderob hänger en samling gamla t-tröjor på en galge. Sparade av nostalgivärde från olika föreningar och sammanhang jag varit med eller deltagit i. Bland de tiotalet samlade är en av de fulare också en av dem med störst affektionsvärde. En tröja med pastellfärgade färgklickar liksom utspillda på det smutsvita tyget och så texten: . . . → Fortsätt läsa: När verkligheten gör sig påmind

Privatiseringarna kan stoppas

Privatiseringarna går att stoppa. Norska erfarenheter visar det och mer än så: Om bara den politiska viljan finns går det till och med att återföra välfärdsverksamhet till offentlig regi.

. . . → Fortsätt läsa: Privatiseringarna kan stoppas

Urtid är leden

Utspelet om nytt betygssystem. Ingen fördjupar. Jag försöker med gamla honnörsord som ”skoldemokrati” och ”konfliktlösning” och alla undrar vilken fluffig planet jag kommer ifrån. Nej, nu gäller Ordning och Reda och de olydiga måste faktiskt lära sig att ”ta konsekvenserna”.

. . . → Fortsätt läsa: Urtid är leden

Barnens behov av western fort

Vår sommarstuga i vinterskrud 

Jag har aldrig varit förtjust i kroppsarbete. Är därtill ganska opraktisk av mig. Men när jag och min syster för några år sedan ärvde en stuga efter min mamma så fanns inget annat val än att spotta i nävarna. Till min förvåning har jag . . . → Fortsätt läsa: Barnens behov av western fort

Barnens behov av western fort

Barn mår bra när föräldrarna kan vara närvarande i deras vardagstillvaro. Det kan vi vara under skolloven men alldeles för lite resten av året.

Läs mer… 

Jag, den sista humanisten

Utspelet om nytt betygssystem. Ingen fördjupar. Jag försöker med gamla honnörsord som ”skoldemokrati” och ”konfliktlösning” och alla undrar vilken ­fluffig planet jag kommer ifrån. Nej, nu gäller Ordning och Reda och de olydiga måste faktiskt lära sig att ”ta konsekvenserna”.

Läs mer… 

Städer, el och socialism räddar klimatet

Genom att övergå till ett elbaserat stadssamhälle kan vi minska de skadliga koldioxidutsläppen. Men då måste vi satsa mer på vindkraft, vågkraft, vattenkraft och solenenergi.

Läs mer… 

Säder, el och socialism räddar klimatet

Sjunkande tillväxttakt. Det är lätt att minnas sjuttiotalet som årtiondet då framtiden upphörde. Men i stor utsträckning, i alla fall innan 1979 med kärnkraftsolyckan i Harrisburg och katastroffilmer från Hollywood som Kinasyndromet, härskade fortfarande framstegsoptismen. I alla fall tron på de tekniska innovationernas framtid.

. . . → Fortsätt läsa: Säder, el och socialism räddar klimatet

Man skulle vara von Holstein

Johan Staël von Holstein. Tänk att vara den killen. Johan har hela vintern stått rak under ett skyfall spott och spe för sina åsikter. Men inget, inte en droppe tränger igenom. Johans långa läderrock verkar vara lackerad med teflon.Läs mer… 

 

 

Mer betyg, mindre skoldemokrati

UR ARKIVET Utbildningsminister Jan Björklund har presenterat de nya betygsstegen för grundskolan och gymnasiet. Veckans arkivtips blir därför två krönikor jag skrev ifjol. En kritisk om betygshetsen och den andra om behovet av ökad skoldemokrati.

 Läs mer:Betygs- och förbudshetsen är antidemokratisk

En demokratisk skola är möjlig

 

. . . → Fortsätt läsa: Mer betyg, mindre skoldemokrati