Årets kulturupplevelser

Medierna och bloggosfären översvämmas nu av olika listor med minst tio-i-topp av 2010 års album, filmer, böcker etc. Även om jag väl räknas till kategorin ”kulturarbetare” klarar jag inte ens av att lista en enda tre-i-topplista i någon kategori. Har helt enkelt inte tillräcklig överblick för att kunna bedöma det. Men några personliga highlights kan jag bjuda på. Så här kommer årets…

Fortsätt läsa Årets kulturupplevelser

Yttrandefrihetens vardag

Turerna kring Wikileaks kommer förstås skrivas in i historieböckerna även om de säkerligen fortsätter långt efter att 2010 ringt ut. Men det finns mer vardagliga yttrandefrihetsfrågor som inte lika ofta diskuteras i de stora medierna. Engagemanget för Wikileaks har sin motsvarighet i vad som i kommentarsfälten på nätet kallas för ”politisk korrekthet”.

Fortsätt läsa Yttrandefrihetens vardag

Början på slutet för biblioteket?

Det har ännu inte blivit några större rubriker men ett politiskt beslut häromdagen kanske är början på slutet för svenskt biblioteksväsende som vi känner det. Nacka kommer nu som första kommun i Sverige att sälja ut alla sina sex bibliotek.

Fortsätt läsa Början på slutet för biblioteket?

Medieelitens intressen hotas av Wikileaks

Göran Rosenberg

Visst finns en och annan invändning kring Wikileaks enskilda avslöjanden. Men bortsett från diktaturlakejer och amerikansk träskhöger verkar de flesta opinionsbildare ändå överrens. Attackerna mot organisationen är, som Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutsson uttryckte det, ”oförenligt med demokratins syn på yttrandefrihet”.

Fortsätt läsa Medieelitens intressen hotas av Wikileaks