Arkiv

Kålsuparen Lars Adaktusson

I förra veckan skrev SSU-ombusmannen Ingiberg Olafsson på sin blogg att centerpartistiska Fredrick Federley är "typ nazist". Detta med anledning av att riksdagsledamoten vill anordna en 60-årsfest för ockupationsmakten Israel. Bloggkommentaren var illustrerad med ett foto på Federley där en hitlermustasch ritats till.

Puh! Israel är förstås inte det återuppståndna Tredje riket och Federley ingen reinkarnation av Adolf. Olafsson ville förstås med sitt känslomässiga utspel provocera för att få uppmärksamhet och det behöver väl knappast kommenteras mer än så. Kan man tycka. Men Lars Adaktusson drar i dag stora växlar på provokationen i en krönika i Svenska Dagbladet:

"I den svenska debatten behöver man inte vara hängiven supporter av den israeliska regeringens politik för att betraktas som proisraelisk. Det räcker att ha ambitionen att låta båda sidor komma till tals i skildringen av konflikten mellan israeler och palestinier."

Njaa…Internationellt sett är nog inte de blågula kritikerna av Israel hårdare än andra. Förenta Nationernas särskilda rapportör, John Dugard, som undersökt den israeliska ockupationsmaktens kränkningar av mänskliga rättigheter i sju år, har exempelvis jämfört den israeliska ockupationsmakten med apartheidregimen i Sydafrika. Richard Falk som senare i år ska bli Förenta Nationernas särskilda rapportör i de områden som ockuperas av israel har dessutom jämfört ockupationsmakten med just Tredje riket.

När Adaktusson sedan, efter att ha målat upp bilden av sig själv som neutral reporter i palestinakonflikten, drar fram argument som "israelerna är omgivna av totalitära stater" samt "mellanösterns enda demokrati" så är han ute på hal is. På vilket sätt skulle ockupation och förtryck bli bättre för att det är ett mer demokratiskt land som utför dem?

Nej, Lars Adaktusson är sedan tidigare känd för israelsympatier och det är ganska tydligt att hans argument syftar till att vi i trygga Sverige ska identifiera oss med israelerna.

Förvisso mer subtilt men i dessa känslosamma utspel är nog Adaktusson en lika god kålsupare som Olafsson.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.