Arkiv

Hur dum är egentligen mänskligheten?

Vem är du? Personlighetester av diverse slag har blivit allt vanligare. Från påstått seriösa rekryteringsprocesser i arbetslivet till öppet småtramsiga lekar som Veckorevyns "Vilken slags väska är du?"

I förra veckan hade min fru, som är dramapedagog, en heldag tillsammans med sina arbetskollegor där deras olika personlighetstyper skulle avslöjas med det jungianska Myers-Briggstestet. Syftet med personaldagen verkade något grumligt men ska väl sorteras under "teambuilding" – vår tids husförhör där vi, liksom svenskar i alla tider, snaskar kaffebröd alltmedan vi lyhört försöker imponera på vår mundana kyrkoherde, det vill säga konsulten.

Min fru blev kategoriserad som en ENTP-profil där versalerna ska uttydas som Extraversion Intuition Tanke och Perception. En visionär, kreativ och inspirerande personlighetstyp med fallenhet för ledarskap och inte sällan i besittning av andlig visdom. Allt enligt Myers-Briggs.

Som ni förstår opponerade sig inte min fru mot denna beskrivning. Men hon konstaterade också: Det är ju man själv som gör testets bedömningar och resultatet blir förstås alltid till stor del en självbekräftelse.

Men nu har det kommit en lösning på det problemet.

Under de senaste dagarna har ett Myers-Briggsinfluerat test härjat i bloggosfären. På sajten PRfekt.se skriver man in en bloggadress och efter några sekunder har det datalingvistiska systemet finkammat bloggens texter och tagit reda på psykologin hos bloggaren. Resultatet borde med andra ord vara mer korrekt än att som min fru göra personlighetstestet själv.

Skulle man tro.

Stefanbergmark.se är en ganska fyllig blogg. Här har jag lagt upp mina funderingar i stort och smått, om vardagliga saker och globala skeenden, men alltid med en politisk, ja banne mig visionär, röd tråd. PRfekt.se har dock en annan uppfattning. I deras test kategoriseras jag, eller min "bloggtyp" rättare sagt, som en Praktiker. Tillhörandes en skara "jordnära" lirare som kan "uppfattas som enkla på gott och ont".

Det var droppen. Personlighetstester och i synnerhet världens mest använda, Myers-Briggs, har jag inget förtroende för. Jag menar: Två amatörpsykologer som för ett halvt sekel sedan läser någon bok om Carl Gustav Jungs komplicerade teorier och sedan knåpar ihop ett enkelt test som snabbt visar vem du är. Ett test som för övrigt Jung själv motsatte sig. Dessutom utan att forskningen under de årtionden som därefter förflutit någonsin verifierat själva poängen, att testet leder till ökad självkännedom. 

Ja, jisses. Hur dum är egentligen mänskligheten borde vara det inledande ämnet under varje personaldag med teambuilding.

 Här kan du "personlighetstesta" din blogg

Comments Closed

Kommentarer är stängda.