Valfusk i lightdemokratin

Citygross Rosengård. Sveriges största matvarubutik och vallokal 2010

Representativ demokrati, att vi röstar fram våra beslutsfattare, är en lightversion av folkets direkta inflytande. Bitvis förmodligen oundviklig för avancerade samhällen men också ofta onödig i sin omfattning. 1998 stärktes personvalsinslaget i Sverige. Tanken var god men jag tror inte vi väljare nu upplever oss särskilt mycket mer delaktiga. Däremot har kanske incitamenten för fula valtricks ökat.

Inget parti har haft ett lika starkt engagemang som Socialdemokraterna för att få invandrare att rösta. Det kan ingen ta ifrån dom. Samtidigt beskylls nu Jamal El-Haj, en av partiets Malmöprofiler, för valfusk i Rosengård. Det är inte bara i valet i höstas eller endast i Malmö som partiets valarbetare anklagats för att ha gått över gränsen i sin omsorg eller, om man så vill, jakt.

Efter valet 2002 dömdes två av Socialdemokraternas valarbetare till dagsböter för ”otillbörligt verkande vid röstning” efter att ha påverkat omröstningen när de gamla på ett äldreboende tilläts rösta genom ombud. I oktober 2007 dömdes en annan sosse för samma brott. Hon hade plockat bort Sverigedemokraternas valsedlar från röstningslokalen. I höstas, med drygt en vecka kvar till valdagen, skapades åter igen rubriker.

Socialdemokratiska valarbetare skulle vid upprepade tillfällen då gått in i tre bibliotek där folk kunde förtidsrösta för att där hjälpa till med röstningsförfarandet, ja till och med varit behjälpliga med kuvert med ”rätt” valsedlar istoppade. På debattsajten Newsmill skrev riksdagsledamoten Gulan Avci (fp) att ”det handlar om att där finns en potentiell väljargrupp som går att föra bakom ljuset. Många kan varken läsa, skriva eller prata bra svenska.”

Nå, överträdelser eller inte så var förstås även kritiken en del av det politiska spelet. Strax efter denna händelse polisanmäldes sossarna för att ha hållit i en röstskola för nya medborgare i Örebro. Allianspolitiker upprördes över att Mona Sahlin själv följde med de röstande till vallokalen vilket de menade skulle göra det omöjligt för dem att rösta på ett annat parti. En överreaktion i alla fall den gången kan jag tycka. De röstande är ju trots allt myndiga människor och mig veterligen var Sahlin inte beväpnad.

Sossar är förstås inte mer fuskbenägna än andra. Att de här hamnat i skottgluggen beror förstås på deras ofta genuina engagemang i invandrartäta områden. Tillfället gör tjuven som det heter. Ibland har det handlat om oklokskap, uppblåst av media och motståndare. Andra gånger, som exempelvis om anklagelserna mot Jamal El-Haj stämmer, har både anständighetens och lagens gränser passerats.

I ett större perspektiv handlar det förstås om att makt alltid korrumperar och att vårt demokratiska system är alldeles för lättviktigt för att engagera oss väljare i en djupare mening.

Mer om s-krisen: DN1, DN2Svd1, Svd2, GP, Svt, Ab, Expr,

Publicerad i Skd den 16/2-2011

Comments Closed

17 reaktioner på ”Valfusk i lightdemokratin”

     1. @StefanBergmark Som sagt. så var inte där på valdagen. Men jag var ytterst noga med informationen jag gav på arabiska.

     2. @StefanBergmark @niklasorrenius Inte mer än vem det är som riktar anklagelserna.

     3. @StefanBergmark @niklasorrenius Nä jag menade specifikt från Mohammed Mohammed.

Kommentarer är stängda.