Både ha kakan och äta den

Moskén vid Jägersro i Malmö

Islamic Centers moské vid Jägersro är landets näst äldsta. Även om jag tycker lokalpatriotism i princip är lika befängt som nationalism så kan vi malmöiter väl tillåta oss vara lite malliga över det faktumet. Liksom glädjen över ”Di blåes” SM-guld är det ju ändå en rätt harmlös form av stolthet.

Men den muslimska befolkningens behov är större idag än då bygget stod klart 1984. Det finns därför källarlokaler som fungerar som religiösa helgedomar och starka önskemål om att fler moskéer byggs. Jamal El-Haj har enligt Skånska Dagbladets källor haft intima kontakter med muslimska församlingar och utlovat hjälp till moskébyggen. För detta belönades han med näst flest socialdemokratiska personröster i Malmö. Endast Ilmar Reepalu fick fler. Men Jamal El-Haj förnekar sambandet med valframgången liksom han i Skånskan i onsdags slog ifrån sig anklagelserna om valfusk.

Oavsett graden av sanningshalt i anklagerna finns ingen anledning att göra Jamal El-Haj till ensam syndabock. Det vore allt för bekvämt. Jamal El-Haj har inte agerat i ett vakuum. Partiet och dess ledning har förstås känt till hans arbete, dragit nytta av det och säkert varit tacksamma för hans engagemang. I Skånskans artikelserie om socialdemokraterna i Malmö framträder bilden av ett parti som både vill ha kakan och äta den. Som både söker stöd hos invandrargrupper i exempelvis Rosengård men som samtidigt oroar sig för att tappa fler väljare till Sverigedemokraterna.

I Socialdemokraternas krisrapport som lades fram i tisdags står det inte många rader om det mångkulturella samhället. Men där finns en överraskande framåtanda som inte ängsligt sneglar på hur olika skikt i väljarkåren ska uppfatta rapportens politiska idéer. Samma befriande kaxighet visade också Malmös Arbetarekommun häromdagen när de fullständigt tvärs emot den rådande borgerliga dagordningen antog en motion från S-studenterna och Unga sossar om att verka för arbetstidsförkortning. Så ska det förstås vara. Först idéer – sedan söker man stöd. Inte tvärtom. Men när det kommer till invandringsfrågor och i synnerhet de som på minsta vis har anknytning till muslimer, ja då tassar man på försiktigaste tår.

Nej, det är inget konstigt med att politiker engagerar sig för att bygga fler moskéer i en dynamisk och mångkulturell stad som Malmö. Däremot är det ytterst märkligt med politiker som gör det men för delar av väljarkåren visar upp ett annat ansikte. Av allt att döma är det vad Jamal El-Haj gjort och hans politiska rävspel verkar, i alla fall före valdagen, haft ett tyst stöd från socialdemokratins ledning i Malmö.

Mer om s-krisen: DN1, DN2, Svd1, Svd2, AB1, AB2, AB3, Expr, GP, HD1, HD2

Publicerad i Skd den 18/2-2011