Svts nya ungdomssajt är inte vänster

I onsdags lanserade Svt sin nya ungdomssajt Edit.se. Public service-företaget har samlat ett gäng duktiga skribenter som utan tvekan kommer att leverera smarta, roliga analyser kring populärkultur och samhälle. Men kritiker har redan dömt ut projektet som vänsterpropagandistiskt.

Under det senaste årtiondets extrema högerkantring har det inte sällan känts som att ett helt 1900-tal suddats ut ur vårt historiska medvetande och även rena liberala positioneringar kring mänskliga rättigheter kan ibland återigen kallas ”vänster”. När exempelvis Göteborgs-Postens ledarskribent Naomi Abramowics nu kallar Edit för ”vänster om vänster” är det knappast för att hon tror att Svt kommer förespråka arbetarklassens revolution. Hon reagerar nog snarare på sajtens genomtänkta representation, vilka som kommer skriva och synas på sidan, samt att några självklarheter med identitespolitiska förtecken konstaterats vilket irriterar hennes mörkblåa själ.

I Svts sändningstillstånd står det att verksamheten ska drivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Detta lägger Edit uppenbarligen vikt vid men dessvärre har flera av de tongivande i redaktionen bakgrunder från Nöjesguiden och Politism.se vars publicistik många också menar är vad Edit försöker efterlikna. Önskar Svt mångfald på allvar så måste man ta minst fem sjumilakliv bort från mediekotterierna i Stockholms innerstad.

Jag är väl för gammal för Edits egentliga målgrupp men kommer säkert surfa in där ibland. Exempelvis för Judith Kiros skarpa texter eller för att jag är nyfiken på Saga Beckers blogg. Inte heller omöjligt att jag hamnar på sajten på grund av att mina tonåringar kanske kommer länka till artiklar om Game of Thrones, som vi ser tillsammans, när nya säsongen drar igång. Men, för att uttrycka mig med ett understatement, jag är  hyfsat övertygad om att jag inte kommer hitta dit på grund av att sajten tar ställning i det klasskrig som pågår.

Ords betydelser förändras som bekant men det är ju praktiskt om de inte gör det till den grad att de blir helt betydelselösa. För sedan drygt hundra år tillbaka betyder åsikter till ”vänster” att de är knutna till någon form av önskan om socialistisk politik. Det är inte vänster att uppmärksamma hur västerländska medier vid exempelvis terrorattentat har en benägenhet att i högre grad exponera döda kroppar när offren är svarta än då de är vita. Det är inte heller vänster att påpeka att många är trötta på att bära ”tvångströjor knutna till föreställningar om kön” eller att om din favoritkaraktär i GoT är Brienne of Tarth så tyder det på att du är feminist.

Att vanlig anständighet pekas ut som vänster, ja till och med vänsterextremt, säger en del om vår tid. Mer specifikt handlar det i detta fall också om önskedrömmar från kritiker som oavsett om Edit skulle startats eller ej är motståndare till public service.

Facebook comments:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *