40 år sen Watergate

Richard Nixon (1913-1994) var USA:s 37:e president och satt mellan 1969-1974

Det är fyrtio år sedan inbrottet i Demokratiska partiets högkvarter i Washington. Ett inbrott vars bakomliggande orsaker nystades upp av de då unga reportrarna Carl Bernstein och Bob Woodward och som ledde till en av historiens mest omtalade journalistiska avslöjanden.

Den så kallade Watergateskandalen uppdagade att Vita huset, med republikanen Richard Nixon som president, var inblandad i spionage mot demokraterna. Inbrottet skedde mitt under valrörelsen och tanken var att installera avlyssningsutrustning hos de politiska motståndarna.

Häromveckan skrev Bernstein och Woodward själva en tillbakablickande artikel i Washington Post, tidningen de jobbade åt och som drog igång granskningen av Vita huset. De menar att Watergate bara var en liten del av ett tydligt mönster av konspirationer och lagbrott som kantade Nixons hela politiska gärning. De skriver att han under sina år som president förde fem smutsiga krig – ”mot Vietnamrörelsen, nyhetsmedierna, demokraterna, rättsväsendet och slutligen, mot historien.”

Det skulle dröja innan Nixons anseende påverkades av inbrottet och han vann också stort i presidentvalet. Efter Bernsteins och Woodwards nitiska grävande började dock skandalens omfattning snart att växa och ännu har det väl inte satts punkt för historien.

Misstankarna mot presidenten började med avslöjandet om att det juridiska försvaret för inbrottstjuvarna finansierades av Nixons valkampanj. Flera av presidentens medarbetare kunde efterhand beslås med delaktighet i affären och senaten tillsatte därför en granskningskommitté. Men Nixon slingrade sig likt en orm.

Men så framkom att det fanns hemliga bandinspelningar, som presidenten ironiskt nog själv beordrat, från Vita huset. Nixons alla försök att undanhålla banden, med förmodad information som kunde knyta honom till Watergate, undergrävde successivt hans ställning. Till slut, 8 september 1974, tvingades han avgå. Den första och hittills enda amerikanska presidenten som gjort det under pågående mandatperiod.

Även om Richard Nixon väl förlorat kriget om historieskrivningen, med tanke på alla kritiska böcker och filmatiseringar är det väl inget överdrivet antagande, så undkom han straff under sin livstid. Många av hans medarbetare dömdes för sin inblandning men efterträdaren Gerald Ford utfärdade en amnesti åt Nixon själv.

Under årtionden har sanningshalten i olika uppgifter kring Watergate debatterats. Bland annat har själva existensen hos en av huvudkällorna, med pseudonymen ”Deep throat”, ifrågasatts. 2005 framträdde dock en före detta FBI-agent på sin dödsbädd. Men fast att diskussionerna, i alla fall vad gäller detaljerna, lär fortsätta har paret Bernstein och Woodward för länge sedan skrivit in sig i nyhetsförmedlingens historia som två av den grävande journalistikens verkliga förebilder.

Publicerad i Skånska Dagbladet den 24/6-2012

Comments Closed

En reaktion på ”40 år sen Watergate”

Kommentarer är stängda.