Som invandraren i landslaget

”Som invandraren i Rosengård”. Efter att Zlatan Ibrahimovic gjort hela tre mål under tisdagens EM-kvalmatch mot Finland spreds Sportnytt-inslaget av SVT:s reporter Dusan Umicevic på nätet.

En idrottsstjärna av Ibrahimovic storlek är förstås alltid ett ämne för medierna. Även om han själv tidigare försökt undvika cirkusen. ”Zlatan känner sig feltolkad”, ”Zlatan bojkottar media” och ”Zlatan bryter tystnaden” kunde rubriker lyda i början av århundradet. 2004 basunerade medierna ut att Zlatan Ibrahimovic brutit sin för tillfället påstådda mediebojkott. Omslaget till ett nummer av den utmärkta men numera nedlagda tidskriften Media i fokus pryddes i samma veva av Zlatan i landslagsdräkt. Temat var Mediernas rasism. Agneta Furvik, journalist och medieforskare i Malmö, hade tittat närmare på demoniseringen av idrottsstjärnan. Eller snarare konstrueringen av invandrarrollen i landslaget.

I en landskamp mot San Marino blev Zlatan fälld och domaren blåste för straffspark. Zlatan slog straffen och gjorde sitt andra mål i denna match. Efteråt utbröt ett ramaskri bland Sveriges sportjournalister och så väl ministrar som psykologer förväntades uttala sig. Zlatan ”stal” nämligen straffen från Sveriges dåvarande förste straffläggare Kim Källström. När han senare inte kände sig motiverad att spela i U21-landslaget togs ingen hänsyn till att orsaken var en skada i ljumsken. Istället var den bristande motivationen ett ”svek” mot nationen och ”den omotiverade herr Ibrahimovic” borde vara ”tacksam mot sitt land som har stått för hans grundutbildning”.

I ett nummer av det integrationspolitiska magasinet Mana samma år förtydligade Agneta Furvik hur mediernas beskrivning av Zlatan följer gängse mönster av hur invandrarkillar skildras. I hennes genomgång av pressklipp hade hon hittat tre roller som Ibrahimovic tilldelats: Den egoistiska individualisten, det kontroversiella geniet samt det impulsstyrda barnet. Alla tre bidrog till att fastslå att Zlatan är annorlunda, inte som ”vi”. Han blir den som osvenskt ”sticker ut” och inte är ”lojal”. När det hettar till kunde journalister haspla ur sig ogenerade formuleringar som ”Zlatans lilla snatteri” och ”blir man kallad under fanan ska man fanimej dit”.

Veckans snackis är i det här sammanhanget kanske ganska så oförarglig: ”Otränad, halvskadad, stundtals ifrågasatt, ett halvt land emot sig. Då trivs Zlatan som invandraren i Rosengård. Och vem som leder framtidens svenska landslag är inte en Svensson, det är en Ibrahimovic”. Men Zlatan gav redan för flera år sedan själv svar på hur han ser på detta tjat om sin bakgrund. Inför en landslagsmatch mot Kroatien, Ibrahimovic har påbrå därifrån, ville en reporter prompt veta vart hans lojalitet låg. Vår fotbollshjälte svarade då: ”Vaddå svensk eller kroat? Zlatan är Zlatan.”

Publicerad i Skd den 12/6-2011

Senaste nyheterna om Zlatan: SvdDN, GP1,  GP2AB1, AB2, Expr1, Expr2,

Comments Closed

2 reaktioner på ”Som invandraren i landslaget”

  1. Dessutom är han ju FÖDD i Malmö. Hur mycket invandrare är man då, egentligen? Suck… Bra text Stefan! 🙂

Kommentarer är stängda.