Professor, anarkist och pristagare
Det låter som satir. Anarkisten och professoren Mattias Gardell har tilldelats ”Jan Myrdals stora pris – Leninpriset” .
Priset på 100 000 kronor får Gardell för att han ”på ett ovanligt och modigt sätt tagit brett intellektuellt ansvar långt utanför de akademiska sammanhang där han har sin utkomst". Jan Myrdal-sällskapet anknyter prisets namn till Lenins fredspris som delades ut i Sovjetunionen "som motpol till olika borgerliga pris i väst". Syftet med det nya priset sägs vara att återställa en bred humanistisk och socialistisk kultursyn i samhället.
Bloggaren Tomas Melin hävdar att det sovjetiska Leninpriset, som delades ut sista gången 1990, bar ett annat namn fram till och med 1955. Från 1950 hette det “International Stalin Prize for Strengthening Peace Among Peoples”. Ett pris till ära av Stalins 70-årsdag!
Som om det inte vore nog med prisets bisarra historiska referenser så måste också valet av pristagare sägas vara märklig.
Religionshistorikern Mattias Gardell är en viktig röst i debatten och jag skulle gärna se att han fick en rad utmärkelser med en massa nollor bakom prissuman. Men Myrdal, Lenin och Stalin! Det är kanske att dra väl stora växlar, en enskild individ gör ju ingen rörelse, men nog ligger det lite i bloggaren Isak BK Aasvestads syrliga kommentar. Att ”om Gardell, som benämnar sig själv som anarkist eller frihetlig socialist, tar emot priset uppkallat efter mannen som skickade ryska anarkister till Gulag, så befinner anarkismen sig i en djupare kris än någon kunnat ana.”
Å andra sidan kan ju Gardell fullborda satiren och skänka pengarna till någon antistalinistisk vänsterorganisation.