Efter tisdagens debattartikel i Expressen blir det svårt att anklaga kristdemokraternas riksdagsledamot Ella Bohlin för populism. Snarare kan hennes krav på att förbjuda snuset i Sverige ses som politiskt suicidalt.
”Snus och mus är mitt förtjus, kaffe och pitt är gummans” lyder en gammal uppländsk ramsa som levt kvar i modern tid tack vare trubaduren och snusfabrikören Bengt Sändh. Få svenska sedvänjor torde vara så folkliga och exklusivt blågula som att lägga in en prilla. Över en miljon medborgare i vårt land är användare och det är i princip bara i Sverige (samt Norge och Svenskfinland) som det finns våt snus för oralt bruk.
Handelsminister Ewa Björling lämnade i förra veckan veckan en skrivelse till EU-kommissionären för den inre marknaden där hon kräver att exportförbudet ska granskas ur ett marknadsperspektiv. Ella Bohlin vill tvärtom och mer därtill. Hon vill inte bara sätta stopp för svensk handel med den blöta tobaken utan skrev i sin debattartikel att även Sveriges undantag från EU:s förbud i längden är orimlig.
För ett parti som nu ligger under riksdagsspärren och för en kvinna som är sitt partis förstanamn till EU-parlamentet, det stora hotet mot svenskt snus, är det visserligen modigt men ett högst riskabelt utspel.
I snus finns N-nitrosaminer, kolväten och tungmetaller. De är, särskilt N-nitrosaminerna, cancerframkallande menar Ella Bohlin och hänvisar till International Agency for Research on Cancer. Frågan är dock i vilken omfattning och när, under vilka förhållanden, de ger cancer. Jag är inte cancerforskare men jag antar att det är skillnad om man injicerar dessa ämnen, luktar på dem eller stoppar in dom under läppen.
Dagen innan Ella Bohlins artikel i Expressen publicerade debattsajten Newsmill ett inlägg signerad moderaten Christofer Fjellner. Han är EU-parlamentariker men också privat snusförsäljare med en liten kyl på sitt kontor i Bryssel. Fjellner vill släppa snuset fritt i Europa och stödjer sig på den genomgång som EU:s vetenskapliga expertpanel gjorde ifjol av all tillgänglig snusforskning. ”Snuset angavs ha haft en positiv effekt på den svenska folkhälsan, eftersom snus har betydligt färre och mindre allvarliga hälsorisker samtidigt som det hjälper rökare att sluta röka.”
Ella Bohlin tänker dock bakvänt. Utifrån Folkhälsoinstitutets rapport från 2005 om att snusanvändningens siffror är stigande skriver hon: ”Det rökförbud på restauranger och barer som infördes i juni 2005 har visat sig öka förbrukningen av snus.” Men är det dåligt? Summan av lasterna är kanske inte alltid konstant men nog fasiken kommer rökningen att öka markant om vi förbjuder snuset. Oavsett produkt är det knappast någon hälsokur att dagligen pumpa i sig nikotin men enligt vad forskningen hittills kommit fram till är rökning eller snusning långt ifrån något val mellan pest och kolera.
Själv har jag svurit på att inte sluta snusa förrän det verkligen är bevisat att snus ger en betydande ökad risk för dödliga sjukdomar. Det må vara en missbrukares snusförnuft men jag har försökt sluta två gånger och det försämrade min livskvalité avsevärt. Antagligen kommer inte ens ett förbud att stoppa mig. För i yngre dar gjorde jag mitt snus själv enligt Bengt Sändhs recept och det var busenkelt.