Dåligt förankrade politiker

Folkligt värre

Så var vi där igen. Vad är det med borgerliga politikers kultursyn? En ny undersökning visar att närmare nio av tio invånare i Uppsala anser det viktigt att den anrika universitetsorten uppfattas som en kulturstad. Men inte fasiken passar kommunens ansvariga på att göra några feta utspel för det.

Under politikerveckan i Almedalen för två år sedan gjorde Göran Hägglund väsen av sig genom att kalla ”svårartade performancevrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet” för ”bullshit”. Även om KD-ledarens kampanj om ”verklighetens folk” floppade opinionsmässigt så verkar hans misstro mot kulturarbetare delas av fler inom det blå politikerlägret.

Häromveckan hörde vi ju kulturministern resonera kring det exkluderande svenska kulturlivet. Och när det ansvariga kommunalrådet i Uppsala får frågor om den nya undersökningen och den snåla kulturbudgeten av en reporter från UNT så mumlar han något om behovet av ett ”helhetsgrepp för att underlätta arbetet för kulturutövarna” och att pengar inte är allt.

Må vara att det finns populistiska poänger i att inte prioritera operahusbyggen samt att ge en känga åt en och annan smalare kulturform. Men denna beröringsskräck är ändå rätt märklig. Tidningarnas kultursidor är mer lästa än sportsidorna. Enligt en rapport från SOM-institutet i Göteborg för ett par år sedan går 42 procent av svenskarna på teater någon gång per år. Det är fler än de som går på fotboll och hockey sammanlagt. En överväldigande majoritet upplever att ett teaterbesök är mer prisvärt än exempelvis en hårklippning. Ja, i jämförelse med andra evenemang och prylar är det bara en pocketbok som anses mer värt sitt pris än ett teaterbesök.

Det finns alltså en hel del som tyder på att många politiska förslag om mer resurser till kulturen skulle kunna få brett folkligt stöd.

Men det är kanske inte där skon klämmer. Uppsalas kulturdirektör är i alla fall övertygad om att kommunen har pengar för ökade satsningar. Men om den nya undersökningen säger han: ”Man måste arbeta mer på att förankra kulturfrågorna hos våra politiker.”

Publicerad i HD den 4/2-2011

Comments Closed

En reaktion på ”Dåligt förankrade politiker”

Kommentarer är stängda.