Arkiv

Bombvänstern IK leder derbyt

Hård derbymatch för de två röda lagen

I det rafflande revolutionära derbyt mellan Bombvänstern IK och UH 68 leder de förra nu på poäng. Men det återstår mycket speltid, så det finns ingen anledning för USA-Hatarna att redan slänga in handduken.

BIK:s vänsterpartistiska förstakedja har inledningsvis spelat stabilt. Ja till FN-resolution 1973 om flygförbudszon i Libyen men ”innan vi sett innehållet i en eventuell begäran från FN kan vi inte heller säga ja till ett svenskt deltagande”, som centern Lars Ohly själv kommenterar kedjans insats i första perioden. Stabilt alltså, men försiktigt. Hos BIK är det framförallt den trotskistiska andrakedjan som överraskat.

Trots hemmamatch för UH 68, med antiimperialistiska spelare vana vid nordamerikanska mått på rinken, har de i stor utsträckning tvingats spela i den egna zonen under matchens första tjugo minuter. Backarna i Clarté har hållit klubbens fana högt och under första perioden bland annat pekat på jämförelser mellan nuvarande resolution och tidigare försök i Kosovo och Irak. ”USA har, utöver vad Resolutionen anger, deklarerat att Libyens president måste avgå. Man har således inte bäddat för en fredlig lösning”, var förmodligen backlinjens mest effektiva bidrag i försvarsspelet.

Ronny Åkerberg och Anders Svensson, forwards i BIK:s andrakedja från Socialistiska Partiet, har levererat och det som sagt med bravur. ”Vänd blickarna mot alla de diktaturer, i till exempel Bahrain eller Saudiarabien där de USA- och väststödda diktaturerna skjuter ner fredliga demonstranter”, var Åkerbergs svar till motståndarlagets antiamerikanska spelupplägg. Kedjans nyrekryterade center, Andreas Malm vilken som junior gjorde sig ett namn i rödsvart lagtröja, har briljerat med sin kända djärva spelstil. Även om ”försvara revolutionen med JAS-plan” måhända är ett konsekvent skott kan denna ickepopulistiska puck lika gärna hamna i den egna kassen.

UH 68:s Proletären var heller inte sen med att försöka sätta motståndarlagets nya stjärnskott på plats med några tuffa tacklingar. För ”det gäller att inte låta sig dras iväg i huvudlös revolutionsromantik, som Malm & Co. Det libyska folkets kamp saknar revolutionärt program”.

Ja, att detta derby nu utvecklats till en match att minnas understryks av det intressanta faktum att SP:s Internationalen lämnat moderklubben och att de vänsterpartistiska farmarspelarna i Flamman numera ingår i UH 68:s laguppställning. Med tanke på att det bjudits på så väl spelglädje som dramatiska spelarbyten är det tråkigt att alla supportrar nog inte är helt nöjda. För trots att serien är mixad har endast herrspelare hittills utmärkt sig i rinken.

Även om BIK leder efter första perioden, framförallt på grund av utgångspunkten att detta inte är som i Irak utan en intervention på de libyska revolutionärernas egen begäran, så är derbyt långt ifrån över. Och trots smärre blesyrer i UH 68 kommer i alla fall knappast deras mer rutinerade lirare raka av sig sina proggiga slutspelsskägg innan domaren blåser i pipan.

För ännu kan allt hända och som man brukar säga om den skrivbordsrevolutionära grenen: Blåmärken övergår. Poängen består.

Mer om revolutionen i Libyen: DN, SvD1, SvD2, SvD3, Expr1, Expr2, GP, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, ExprKulturABKultur,

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

5 comments to Bombvänstern IK leder derbyt