Arkiv

Terrorism, tvegifte och förledande av ungdom

Sedliga och icke förledda ungdomar

I den snedvridna debatten om islamistisk extremism i Europa har en del debattörer påpekat hur få terrorbrott det egentligen handlar om. Närmare bestämt blott 0,34 procent av terrordåden på vår kontinent. Tänk om medierna vore lika hysteriskt intresserade av andra sällsynta brott?

Nu har i alla fall Utbildningsradion anmälts för den anakronistiskt klingande ogärningen förledande av ungdom.

En del andra ovanliga brottsrubriceringer skulle i och för sig kännas lite överdrivna som löpsedlar. Som myteri eller ockerpantning, dvs. att ta emot en falsk värdehandling utan täckning för att använda som påtryckningsmedel. Ingen har nämligen dömts för dessa överträdelser på över tio år. Men tvegifte har vi en handfull fall av under senare år och så sent som 2001 dömdes fyra 16-åringar för förgripelse mot konungen efter att statschefen mulats med en tårta.

Förra veckan visade SVT den nya sexualkunskapsfilmen Sex på kartan. Utbildningsradions och RFSU:s trettio minuter långa animation lyckades med konststycket att både vara faktasprängd men ändå inte, tror jag, för töntig för att dagens tonåringar ska slå dövörat till. Möjligtvis var tempot något för snabbt och sexet lite för snällt. Det senare håller dock inte alla med om.

Filmen, som tar hänsyn till ett modernt pluralistiskt samhälle, har mötts av mer än en halv miljon inlägg varav många rasistiska eller sexistiska. Den har nu också polisanmälts under brottsrubriceringen ”förledande av ungdom”. Och det har ingen dömts för under senaste decenniet.

Så istället för denna tröttsamma men säkert säljande islamofobi kanske vi nu får se feta krigsrubriker om illasinnade krafter som sprider ”skrift eller bild bland barn som kan innebära fara för deras sedliga fostran”.

Publicerad i HD den 27/1-2011

(Länkar till artiklar om onsdagens riksdagsdebatt om extremism: SvdExpABDNGPSVT)

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

4 comments to Terrorism, tvegifte och förledande av ungdom