Frilansarna får betala för ägarnas pengabad

”Visa värdighet och ersätt samtliga medarbetare”, skrev Frilans Riks ordförande Victoria da Silva i tidningen Journalisten i onsdags. Med tanke på det som framkommit om mediekoncernen Stampens kris är det ett rimligt krav.

”GP går bra – Vi fortsätter som vanligt”, löd rubriken i måndags på Cecilia Krönleins blogg. Krönlein är chefredaktör för Göteborgs-Posten och det är klart att hon vill hålla humöret uppe. Men ägarna i Stampen som nu begärt företagsrekonstruktion har skulder på 1,2 miljarder kronor. De flesta verkar överens om orsakerna till krisen, att det handlar om dyra förvärv för lånade pengar. Men samtidigt kan man undra om inte krisen hade gått att undvika.

Många medier har i veckan refererat till Svenska Dagbladets uppgifter om att Stampens huvudägare och styrelseordförande Peter Hjörne under de senaste fem redovisade åren fått över 30 miljoner kronor i ersättningar från Stampenkoncernen. Och att han och hans familj dessutom tagit ut över 60 miljoner kronor i aktieutdelningar. Pengar som visserligen inte motsvarar skulderna men frilansjournalisten Petter Larsson gav i sin kolumn i Helsingborgs Dagblad i måndags en bredare bild.

”Mellan 2005 och 2013 kostade chefer och styrelsemedlemmar totalt 800 miljoner kronor i bonusar och annat. Detta alltså utöver lönerna. Under samma period betalade koncernen ut 265 miljoner i utdelning”, skriver Larsson och hänvisade till Svt:s Uppdrag Granskning från ifjol. Så pengaregnet över familjen Hjörne skulle med övriga bonusar och utdelningar räcka för att täcka dagens skulder på 1,2 miljarder kronor.

Som vanligt är det de med osäkrast arbeten som drabbas hårdast när företag krisar. Förutom att frilansarna liksom de fast anställda nu riskerar att bli av med jobben så kommer ännu ej betalda frilansarvoden för redan utförda arbeten att frysa inne under rekonstruktionen.

Att ägarna plockat ut vinster så fort tillfälle givits men nu inte kan betala journalisterna längst ned på näringskedjan är inte rimligt. Stampens ägare bör visa lite värdighet och finns ingen annan möjlighet borde de ersätta frilansarna med miljonerna de har stoppat i sina egna fickor.

Facebook comments:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *