Reepalus förslag hjälper inte oss som bor här

Ilmar Reepalu

Mångfald, möten och möjligheter är Malmö stads honnörsord. ”En viktig uppgift för staden är att skapa mötesplatser mellan människor från olika länder, för att successivt bygga förståelse och tolerans”, sa kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu i ett anförande 2008 om mångfaldens Malmö.

Men vissa möten gillar dock inte kommunstyrelsens ordförande som nu föreslår utvisning av kriminella ungdomar.

Jag bor i Sofielund i Malmö. Ett par stenkast bort bor kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu. Ett par stenkast åt andra hållet ligger Sevedsplan. Ett utsatt område där kriminella ungdomar senaste åren satt kvarteret i skräck. Ett sätt att komma till bukt med problemen skulle vara att utvisa kriminella som inte har medborgarskap, säger Ilmar Reepalu till Sydsvenskan. Ett politiskt utspel som förutom att det luktar röstfiske i SD-vatten verkar minst sagt ogenomtänkt då de flesta av de kriminella ungdomarna torde vara svenska medborgare.

Efter det uppmärksammade utspelet har Reepalu nu förtydligat sitt förslag och föreslår en lösning om temporära medborgarskap. ”Det visar sig att många av de här gravt kriminella gängen som kommer hit håller sig lugna till dess att de får sitt medborgarskap, och sedan har Sverige som någon form av plattform för internationell kriminell verksamhet”, säger han nu till TT. SD har i flera år drivit det förslaget och som ett brev på posten säger deras presschef Linus Bylund att de ”applåderar att Socialdemokraterna nu också har detta förslag”.

Reepalu försöker nu alltså flytta fokus från en övervägande del tonåringar som klottrar, rånar och misshandlar till internationell maffia. Att Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson säger att temporära medborgare är en fråga värd att pröva tyder på att utspelet var planerat. Men  statsminister Fredrik Reinfeldt avvisar dock tanken på ett system med andra klassens medborgare. Ilmar Reepalu hade nog inte heller väntat sig något annat.

För det här var förstås i första hand ett rösttaktiskt drag som inte kommer hjälpa någon, vare sig de kriminella ungdomarna eller oss andra Sofielundsbor.

 

Mer om Reepalus utspel: Annarkia, Peter HögbergMartin Moberg,  Svd, Kvp, Skd1, Skd2, Dagen, AB1, AB2, Expr1, Expr2, GP1, GP2, LahT,

Comments Closed

4 reaktioner på ”Reepalus förslag hjälper inte oss som bor här”

  1. Politiker har inga problem med att tycka. Svårare är det att göra ngt åt den verklighet dem fått mandat att påverka.

    Problemen i Seved har pågått i årtionden och eskalerat under senare tid. Det mesta av den tiden som problemen uppstått under och fått tid att mogna har det varit sosse-styre. Inga förslag har lagts för att stävja dem från Ilmar under denna tid. Att som nu komma med en ”idiotgrej” som varken är möjlig att genomföra eller politiskt diskutera får mig att tänka på ifall han och det parti han företräder har någon som helst förmåga att ta tag i problemen?

    Det hela får mig att tänka på ett känt Astrid Lindgren citat: ”Voffo gör di på dette viset?”

Kommentarer är stängda.