En medieepok i graven

Rupert Murdoch

Avlyssningsskandalen på News of the World fortsätter att skapa rubriker. I tisdags utfrågades mediemogulen Rupert Murdoch av ett brittiskt parlamentsutskott. Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson skriver att Murdoch, en chef känd för att detaljstyra sina tidningar, uppvisade ett häpnadsväckande dåligt minne. Men frågan är om de strängare regler för pressen det nu ropas på inte kommer att leda till andra effekter än de önskade.

Murdoch köpte News of the World 1968. Den och hans andra tabloider har under decennier haft stort ekonomiskt och politiskt inflytande. Men anklagelser om utpressningar, muthärvor med följande rättstvister etc har haglat och den senaste skandalen verkar bli droppen som får bägaren att rinna över. IB-avslöjaren Peter Bratt skrev på Newsmill i onsdags att olagliga metoder ibland kan vara nödvändiga journalistiska metoder. Men att News of the World hackat röstmeddelanden i kändisars och politikers mobiler i skandaljournalistiska, kommersiella syften är förstås, som Bratt uttrycker det, vedervärdigt. Den brittisk-indiska författaren Kenan Malik menade i Expressen i förra veckan att det främst är den seriösa maktgranskande journalistiken som kan förlora på strängare regler.

Det var trots allt tack vare undersökande journalistik, främst Guardians Nick Davies, som skandalen avslöjades. Murdochskandalen har dock använts som argument mot en reformering av de brittiska förtalslagarna, vilka enligt Malik länge har utnyttjats av rika människor världen över för att hindra insyn i deras affärer. En av Storbritanniens ledande medieadvokater har till och med krävt nya lagar för att tvinga journalister att avslöja sina källor vilket i princip skulle omöjliggöra alla former av undersökande journalistik.

Gunnar Pettersson är journalist och bosatt i London sedan början av 70-talet. På sin blogg skriver han att Maliks resonemang, dvs. att den repressiva staten använder den kapitalistiska medieindustrins övertramp som ursäkt för lagstiftning, är en typiskt reaktion från slentrianvänstern. Att sådana inskränkningar i pressfriheten är praktiskt omöjliga. Snarare ser han hur medieinstitutioner av typen stiftelser (som The Guardian) och public service- samt non-profitorganisationer kommer gå stärkta ur skandalen.

Hur som helst verkar de flesta tolka Rupert Murdochs taffliga försvar i tisdags som att den åttioåriga mediemogulen nu är beredd att kasta in handduken. De senaste månaderna har börsvärdet för hans mediekoncern rasat, övertagandet av resten av BskyB, företaget som äger flera satellit-kanaler, har omöjliggjorts och förrförra söndagen kom det sista numret av News of the World ut. Kanske går nu en epok i graven.

Publicerad i Skånska Dagbladet den 24/7-2011