Arkiv

Inte ens den saudiarabiska verkligheten är svartvit

Världen är ett färgrikt lapptäcke

Jaha, så visar sig det sig åter igen att verkligheten inte bara kan beskrivas i svart och vitt.

Wikileaksgrundaren Julian Assange kallade som bekant Sverige för ”feminismens Saudiarabien” och menade att vårt rättssystem redan på förhand dömt honom. Det var nog fler än jag som småskrattade åt konspirationstankarna och undrade om inte den globala uppmärksamheten stigit honom åt huvudet. Men nu avslöjar Expressen att en av de viktigaste av polisens förhörsledare i Assangeutredningen är vän med en av de två kvinnor som anmälde Wikileaks-grundaren för sexuella övergrepp.

I tidningens granskning framkommer att kopplingarna är både politiska och personliga. Förhörsledaren och kvinnan som anmälde Julian Assange är båda två engagerade socialdemokrater och har lärt känna varandra genom partiarbetet. Redan 16 månader innan Assange kom till Sverige citerade exempelvis förhörsledaren på sin blogg ett feministiskt inlägg som hennes vän skrivit och på Facebook har hon senare hyllat kvinnornas advokat och beskrivit Julian Assange som den ”överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan”.

Även om detta inte gör Sverige till ett feministiskt Saudiarabien så är det här en pinsam skandal för vårt rättssystem. Men också en bra påminnelse om hur krass verkligheten trots allt är.

Till och med den fundamentalistiska diktaturen Saudiarabien har några vita fläckar i allt det svarta. I tisdags, på kvinnodagen, listade DN världens mäktigaste arabiska kvinnor. På andra plats hamnade den saudiska företagsledaren Lubna Olayan. På arabianbusiness.com återges ett tal hon höll på ett ekonomiskt forum 2004 där hon menade att Saudiarabien måste utvecklas till ett land där ”ömsesidig respekt och tolerans finns bland alla, oavsett klass, religion eller kön”.

Mer om nya Assangeskandalen: DN, Svd, GP

Publicerad i HD den 11/3-2011

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

3 comments to Inte ens den saudiarabiska verkligheten är svartvit