Årtiondets skräll i svensk alternativmedia

I onsdags kom beskedet att kooperativet Fria Tidningar övertas av ETC-koncernen. Något som måste sägas vara en skräll i medievärlden utanför mainstreampressen. Tidningarna kommer forstättningsvis att ges ut av ett nybildat bolag men frågan är om de i längden kan överleva.

ETC firar 40 år. Tidningskrisen till trots växer den av Johan Ehrenberg ägda mediekoncernen. 2014 startades Dagens ETC, en morgontidning som kommer ut varje vardag och som tillsammans med helgmagasinet ETC på lördagar utgör landets enda socialistiska dagstidning värd namnet. Senaste åren har de också sjösatt Kloka hem, ett ekologiskt hemmagasin som utkommer sex gånger om året, samt en rad lokala veckotidningar. Efter att den planerade ETC Umeå haft premiär handlar det om sammanlagt nio städer runt om i landet.

De lika gröna och röda Fria Tidningar, vilka ägs av journalisterna och medarbetarna själva, har under samma tid gått i motsatt riktning, dvs neråt. Fem av deras veckotidningar har lagts ned och idag återstår tvådagars-tidningen Fria Tidningen, veckotidningarna Göteborgs Fria Tidning, Stockholms Fria Tidning och Landets Fria Tidning samt Sesam, en tidning riktad till personer som lär sig svenska. För två år sedan, dvs samma år som Dagens ETC startades, begärde också mediekooperativet en företagsrekonstruktion. De lyckades därmed undvika konkurs men har ändå inte lyckats vända skutan och tidningsstatistiken ligger alltjämt på minus.

”Som kooperativ är det här ett beslut vi har tagit gemensamt, alla medlemmar har varit med. Vi går till ETC för att ekonomin är tuff och vi behöver få mer tid att koncentrera oss på journalistiken istället för bara överlevnaden”, säger Casper Behrendt som idag är verksamhetsledare för Fria Tidningar men som efter övergången i mitten av juli kommer bli VD i det nybildade bolaget ETC Fria AB.

Det är med andra ord ett beslut taget med kniven på strupen och frågan är om Frias tidningar på sikt inte kommer att införlivas i de olika ETC-titlarna. Men hur som helst förstärks nu Ehrenbergs koncern med sammanlagt cirka tio tusen prenumeranter och förhoppningsvis kommer de flesta av medarbetarna att kunna fortsätta med sitt viktiga arbete som betytt mycket för mångfalden i svensk media.

Facebook comments:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *