Upplopp kräver seriös mediebevakning

Flera kvällar i rad denna vecka har ungdomar i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala anlagt bränder och kastat sten mot polis och brandkår. Medierna har kritiserats för sin skrala bevakning.

Upplopp i förorterna är alltid en rubrikdragare men ofta får vi mediekonsumenter inte någon mer komplex förklaring än att det handlar om trasiga ungdomar som löper amok och slår sönder allt i sin väg. Kravallerna i Frankrike hösten 2005 är kanske de hittills allvarligaste på europeisk mark under detta århundrade. De är också skolexempel på hur de första medierapporterna kan ge en minst sagt skev bild.

Två ungdomar hade omkommit i en elolycka i en transformatorstation efter ett inbrottsförsök. Påstods det. Senare uppgifter berättade att tonåringarna spelat fotboll när en piketstyrka ur CRS-polisen dök upp. De flydde från och jagades av en polisstyrka vilken varit kritiserad av Amnesty under många år och som är ökänd i förorten för sina brutala metoder i jakten på papperslösa invandrare. Detta blev deras död. De två avlidna, Zyad 17 år och Bounna 15 år, blev senare också avskrivna alla misstankar och de hade heller inte tidigare dömts för något enda brott.

På nätbaserade Independent Media Center kunde man läsa ögonvittnesskildringar över de kravaller som följde. Fyra dagar efter pojkarnas död sköt CRS-polisen in tårgas i en moské i Clichy-sous-Bois. När församlingen sprang ut skrek poliserna ”horor” och ”bitches” efter kvinnorna. Varför? Var de bedjande muslimerna beväpnade och deras andaktsstund en sista uppladdning inför kvällens kravaller? Nej, den officiella förklaringen var att en bil stod felparkerad utanför moskén! Åtta poliser avstängdes också efter en brutal misshandel vilken statliga tv-kanalen France 2 sände bilder på.

Upploppen var allt annat än planlös skadegörelse skulle det visa sig. Ungdomarna krävde åtgärder för social rättvisa och att dåvarande inrikesminister Nicolas Sarkozy – som vid oroligheternas början kallade förortsungdomarna för ”slödder” som skulle ”tvättas bort” – skulle avsättas.  Skadegörelsen hade inte riktats mot privata bostäder utan bilar och offentliga institutioner symboliserande den franska staten och måltavlorna för våldet var i huvudsak polisen.

Våld är aldrig önskvärt. Jag har all respekt för konsekventa pacifister. Det är dock inte i första hand god moral som behövs vid blodiga konflikter. Däremot måste medierna ge en så heltäckande bild som möjligt för att vi ska kunna skapa oss en uppfattning om händelseförlopp och orsakssammanhang.

Upploppen i Uppsala har skapat rubriker men det finns av allt att döma mycket att önska vad gäller medias bevakning av händelserna. Till tidningen Journalisten sade frilansfotografen Samuel Björk i onsdags att varken Upsala Nya Tidning, radio eller tv haft egna journalister närvarande i Valsätra och Gottsunda kvällstid. ”Berättelsen av vad som händer går förlorad när det inte finns en reporter på plats, som kan skildra det.”

I torsdags skrev UNT i alla fall att de träffat Yekbun Alp och några andra lokala eldsjälar aktiva i fritidsgården Effekto och föreningen Mittpunkten. Yekbun menar att oroligheterna främst beror på polisens respektlöshet mot områdets ungdomar. Bland annat nämner hon en händelse häromdagen då en polis ska ha använt övervåld mot en ung man inför andra. Detta är knappast hela sanningen men antyder förstås att det finns fler stenar för medierna att vända på även vad gäller de aktuella upploppen i Uppsala.

Facebook comments:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *