Arkiv

Antisemitismen är illa nog utan mediernas vinklingar

I veckan har flera svenska och internationella medier rapporterat om att den danska skådespelaren Kim Bodnia hoppar av tv-serien Bron bland annat på grund av antisemitismen i Malmö. Men skådespelaren, som i serien gestaltar den danska polisen Martin Rohde, uppger själv en helt annan orsak än den mediernas vinkel hävdar.

”USA:s sändebud når hatets Malmö idag” löd rubriken i Expressen den 24 april 2012 då Barack Obamas särskilda ombud för att motverka antisemitism tog Ilmar Reepalu i örat.

Det före detta kommunalrådets påstådda judehat är välkänd för de flesta. Reepalu hade ett par år tidigare kritiserat Judiska församlingen för att stötta ockupationsmakten Israel. Vad därefter skedde är flera misstag från hans sida och möjligen hade han inte heller tagit den antisemitism som blivit vardag för Malmös judar riktigt på allvar. Illa nog men jag minns hur jag i samband med sändebudets besök förbluffat upptäckte på Twitter att det finns journalister i Stockholm som på allvar tror att Reepalu är antisemit.

Ryktet sprids fort, men sanningen stannar längre lyder ett ordspråk. Tyvärr stämmer det inte alltid. Antisemitismen är ett problem i Malmö men har givetvis varken under Reepalus tid eller idag sanktionerats av ledningen. ”Det är inte ett problem enbart för vår stad. Antisemitismen finns överallt – även i Kim Bodnias hemstad Köpenhamn, ja även i Stockholm”, skrev Judiska Församlingens vice ordförande Freddy Gellberg i Expressen i onsdags. Vidare menade han att eftersom Bodnia ”inte refererat till några egna upplevelser så kan vi bara utgå från att han generaliserar”. Men det är nog snarare mediernas vinklingar av nyheten som bör klandras.

Bodnia har själv judisk bakgrund och uppgifterna om orsakerna till hans avhopp från Bron kommer från en intervju i israelisk tv häromdagen. I den pratar han om växande antisemitism i Skandinavien och nämner bland annat terrorattentatet vid synagogan i Köpenhamn ifjol. Han säger visserligen att det är särskilt otrevligt att som jude vistas i Malmö men att det bara gjorde det lättare för honom att hoppa av. Orsaken handlade nämligen istället om att han som skådespelare inte kunde påverka manuset i samma utsträckning som tidigare säsonger av serien. Bland annat ville han skriva in antisemitism i storyn.

I Expressen i tisdags skrev moderaterna Johanna Schreiber och Björn Olsson att kommunledningen gett ”upp för våldet och hatet.” Att göra partipolitik av problemet är tyvärr en konsekvens kring hur medierna rapporterar om Malmö och dess ledning. Med stöd av kommunen startade församlingen nyligen Malmö Judiska informationscenter. Antisemitismen ska krossas men problemformuleringsprivilegiet måste i första hand vara de utsattas och, som Freddy Gellberg formulerar det, ”kampen mot denna farsot får inte föras med förenklade sanningar.”

Taggar: , , , , ,

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>