Arkiv

Viktigt granska extremistisk islamism

I torsdags blev Gefle Dagblad bombotat. Detta med anledning av en pågående granskning som visar hur Gävles moské har kopplingar till extremism. GD:s arbete är viktig journalistik som varken bombot eller rädslan för att underblåsa rasism får sätta stopp för.

Ledarskapet kring gävlemoskén har enligt de experter som GD talat med en salafistisk tolkning av Islam. En extrem sunnimuslimsk tolkning som bland annat förordar en antidemokratisk idé om att religiösa ledare och sharialagar ska styra samhället. Det är den dominerande delen av islam i Saudiarabien och både IS och Al Qaida ser sig som salafister även om det också finns fredliga grenar.

Granskningen sker i samarbete med frilansjournalisten Magnus Sandelin och samma dag som bombhotet publicerade GD en artikel som pekar ut moskéns imam Abo Raad som den militanta islamismens ledare i Sverige. Bland annat har imamen på Facebook hyllat terroristorganisationen IS när de ifjol intog stora områden i norra Irak. Och den ansvariga för moskéns missionsarbete, Ali Al-Ganas, har på sociala medier en omslagagsbild av predikanten Sulaiman Al-Alwan vilken bland annat uppmanat muslimer till självmordsattacker, visat stöd för talibanerna och haft en 9/11-piloterna som elev. Ali Al-Ganas har också på Facebook uttryckt önskan om att en dag få använda ett pass utfärdat av Islamiska Staten för att få resa till ”Kalifatet”.

Både Abo Raas och Ali Al-Ganas är inflytelserika ledare och måste därför kunna utstå granskning på samma sätt som andra makthavare. ”En kyrkoherde i Svenska kyrkan som behandlar kvinnor illa, eller vägrar behandla homosexuella på samma sätt som heterosexuella, skulle vi också skriva om”, påpekar GD:s chefredaktör och ansvarig utgivare Anna Gullberg. Dessa företrädare för moskén har länge känt till tidningens arbete men konsekvent avböjt att ställa upp i intervjuer.

Församlingens kontaktperson har däremot skickat ett mail där de menar att tidningen inte har något ”med vårt arbete och sociala engagemang i mosken att göra. Vad vi tänker, tycker och tror är endast vår ensak och ingen annans.” I ett öppet, demokratiskt samhälle är det en orimlig hållning och GD inte bara gör ett bra jobb som ändå publicerar – det är också en publicistisk plikt.

Men GD nöjer sig inte med att förmedla bilden av den antidemokratiska rörelse de fått fram utifrån texter av och intervjuer med experter på radikal islamism. De lyfter också fram en viktig motbild. Granskningen innehåller nämligen också en intervju med imamen Kashif Virk som tillhör Ahmadiyya Muslimska Samfundet. De har flera moskéer i Sverige och i Göteborg 1976 grundade de landets första. AMS har i dagarna lanserat kampanjen Stoppa krISen för att motverka radikaliseringen. Ett viktigt arbete som också förtjänar publicitet.

Den anonyma person som ringde in hotet krävde en omedelbar avpublicering av artikeln om Abo Raad men i skrivande stund har ingen grupp tagit på sig bombhotet. Förhoppningsvis kommer landets publicister nu stödja GD och fler medier granska den islamistiska extremismen i Sverige.

Taggar: , , , , ,

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>