Arkiv

Anna Ankas jul

TV3 meddelar att de under stundande högtid kommer sända serien Anna Ankas jul. Min första tanke: Kalle Ankas jul är förvisso daterad, men vem i hela världen är intresserad av att följa julbestyren hemma hos ”Sveriges mesta hollywoodfru”? I hela sex avsnitt!

Sedan slår det mig: Förmodligen en inte obetydlig del av den svenska medelklassen.

Medelklassen dominerar idag västerlandets kultur och har den självpåtagna rollen att diciplinera samhället. Medelklassen vill äta nyttigt, helst ekologiskt, och göra kloka ekonomiska beslut. Som motbild finns bilden av de andra samhällsklasserna vilka oansvarigt och hämningslöst njuter och slösar. Förr kunde de diciplinerande klasserna exempelvis förfasa sig över hottentottarna eller de inhemska arbetarna vilka åt och drack, rapade och kopulerade på samma hejdlösa sätt som det annars bara var den riktiga överklassen förunnat även om det förstås var ädlare drycker i deras glas.

Idag utgör kanske dokusåpadeltagarna någon slags liknande motbild. Medelklassen köper kvällstidningarna för att i förtjusning kunna ojja över deras ogenerade exhibitionism och njutningslystnad är en av de vanligaste ingredienserna för att skapa dramatik i dessa TV-serier.

Men extas och frosseri är allmänmänskligt. Julen är därför en säkerhetsventil som tillfälligt släpper på trycket. Under ritualiserade former tillåter medelklassen sig själva att frossa. Och i det här sammanhanget passar förstås en flärdfull hollywoodfru utmärkt in. Frosseri och förfasan serverat på samma julbord. Bara TV3 nu fattar att hon måste leverera, annars kommer nog tittarsiffrorna sjunka under seriens gång.

Comments Closed

Kommentarer är stängda.