Tungomålstal kommer inte rädda Aluma

Aluma nr. 1-2010 med tema om de religiösa samfundens arbete för utsatta

Chefredaktören för Aluma, de hemlösas tidning i södra Sverige, och tre andra anställda har avgått i protest. Nu startar de en ny tidning och de har fått med sig en majoritet av gatuförsäljarna. Bakgrunden är att utgivarskapet lyfts från redaktionen till ägarna och därmed hamnar i händerna på en före detta marknadschef för Livets ord.

I tidningsbranschen har det blivit allt vanligare att kombinera vd med ansvarig utgivare. Ibland används den luddiga titeln ”publisher”. Att Alumas ägare Comintegra gör nyrekryterade vice vd:n Johan Ericson också till ansvarig utgivare är inte i sig något anmärkningsvärt. Inte heller att han är kristen. Att många religiösa människor engagerar sig för samhällets utsatta är ju knappast någon nyhet. Men omständigheterna kring den redaktionella förändringen gör det omöjligt att inte misstänka att det här finns en hund begraven.

Vilken religiös församling kommer du att tänka på om jag säger ordet ”abortmotstånd”? Just det. Livets ord. Ett samfund vars ledare Ulf Ekman inte bara kallat abort för mord och jämfört det med Förintelsen utan som också har direkta kopplingar till Sveriges organiserade abortkritiker i Ja till livet.

Aluma har under Jennie Järvås redaktörskap haft vad hon själv betecknar som en ”normkritisk inriktning”. En orientering som både går i linje med hemlösas utsatthet och som bidragit till intressant läsning med bredd. Tidigare i år släppte Aluma ett temanummer om just abort där bland annat Järvå tydligt försvarar kvinnans egna val. Ett nummer som Johan Ericson på en direkt fråga sade sig ha synpunkter på. Lägg också till att flera i Comintegras styrelse har frikyrklig bakgrund.

Livets ord har anklagats för att ha bytt taktik efter de första årens massiva kritik om sektbeteende och nu börjat använda sig av täckorganisationer, som Ja till Livet och elevrörelsen Ny generation. Det finns anledning att betrakta det som nu händer med Aluma i ljuset av den strategin.  I en paneldiskussion våren 2009 med bland annat Siewert Öholm och Ja till livets grundare Mikael Oscarsson sa Ulf Ekman, apropå att vända mediebilden, att ”vi håller på för fullt. Alltså media, det är där vi ska sätta in stöten”. Men så sent som i våras sade just Siewert Öholm och två till medarbetare upp sig i protest från kristna tidningen Världen idag efter att chefredaktören Felicia Svaeren sparkats och Ulf Ekman istället satts in som ansvarig utgivare. Den gången angavs sviktande ekonomi som orsak.

Nej, valet av ny ansvarig utgivare för Aluma känns knappast som en slump utan snarare som resultat av en ideologiskt grundad vilja till publicistisk kursändring.

De flesta av de som sagt upp sig från redaktionen har nu rekryterats av Göteborgs gatutidning Faktum. Redan i oktober räknar de med att starta Faktum Skåne och över hälften av Alumas gatuförsäljare uppges vilja sälja den nya tidningen istället. De eventuella förhoppningarna från Livets ord kommer antagligen grusas. Jag tror inga böner eller tungomålstal kommer rädda Aluma om inte Comintegras styrelse nu gör en kovändning.

Publicerad i HD den 22/9-2011

Mer om Alumabråket: DN, Skd, GP, Alliansfritt,

 


Comments Closed

3 reaktioner på ”Tungomålstal kommer inte rädda Aluma”

  1. Hittade hit från Kalle Lind och klipper in min fråga därifrån.

    Det här är väl kanske inte rätt forum, men jag blir ju nyfiken på hur Comintegra hamnat i ägarposition på Aluma. Har man grundat den eller köpt in sig? Oavsett vilket kan ju inte kopplingen till Livets Ord varit okänd, även om de inte basunerat ut den eller utövat redaktionell kontroll tidigare?

    I GP-länken ovan står ”–För vår del kändes det främmande att gatutidningsidén hade kapats av en organisation som Livets ord, säger Faktum Skånes chefredaktör Aaron Israelsson till Sydsvenskan.se”. Är det ingen som känt till att Livets Ord står bakom ägandet av Aluma?

  2. Ägarna försatte nu själva Aluma i konkurs! Uppenbarligen trodde de aldrig själva på att en gatutidning öppet baserad på Livets Ord och frikyrkligheten skulle bära sig av egen kraft. De ville ha den gamla redaktionens goodwill som täckmantel för att sen försåtligt börja sippra ut sin propaganda.
    Livets Ord är ju baserad på den värsta sortens antidemokratiska högerkristna rörelse med rötter i USA. ”Demon-krati” häcklade Ulf Ekman inspelat på band. Avhoppare har vittnat om hur Ekman och andra ledare där hetsade sina medlemmar att börja slå och aga sina barn. Med mera.
    http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1553008/Aluma-i-konkurs—nu-soks-ny-agare.html

Kommentarer är stängda.