Arkiv

Facklig kamp för livet

Fånga dagen! Fånga natten! Fånga livet! Fackliga visioner för 2000-talet?

I måndags stoppade chefredaktören för den nya fackliga tidningen Vision flera artiklar som var kritiska till förbundets dyra jubileumsfest häromveckan.

Sveriges kommunaltjänstemannaförbund har i samband med sitt 75-årsfirande bytt namn till det lite flummiga Vision. När SKTF bildades 1936 ville man, enligt den egna historieskrivningen, ”förena socialliberala tankar om kollektivets betydelse för individens möjligheter till utveckling med socialistiska tankar om kollektivets betydelse för den enskilde.”

Det är en organisation som visserligen kanske inte stått främst på barrikaderna men som noga understrukit sitt folkrörelsearv. 2007 var organisationen det första fackförbundet som började använda begreppet ”Fair Union” vilket handlar om internationellt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Namnbytet kryddades häromveckan med kunglig glans då kronprinsessan närvarade vid jubileumsbalunsen i Stockholms stadshus. En hel del medlemmar har dock reagerat på fyra miljonersnotan. ”Överklassfasoner” skriver en upprörd medlem på nätet.

Men istället för att rapportera om denna kritik i papperstidningen berättar chefredaktör Kjell Källqvist i premiärledaren på nätet att de byggt ut avdelningen ”Du och Jobbet” med tips om vett och etikett samt att de nu startar debatt om olika dilemman på jobbet. I första numret ställs läsarna inför problemet ”Jennie” som kommer för sent till jobbet och ”Facebookar hela dagarna”. Skvallra för chefen eller inte är frågan.

Källqvist avslutar sedan sin ledare med en paroll som vi får anta att han anser ligger i fas med facklig kamp anno 2011: ”Carpe vitam, fånga livet”.

Publicerad i HD den 15/9-2011

Bloggar om nya Vision: Rosas blogg, Skumrask, LokeArbetaren, Mamminspammis, Hemliga morsan,

Comments Closed

Kommentarer är stängda.