Vår onda tid gör sig påmind

I sitt första tal som partiledare på s-kongressen i helgen talade Håkan Juholt om att ”alla, inte bara några få, ska få del av dom goda tiderna”. Han talade om rättvisa och om hur svaga grupper inte kommer in på arbetsmarknaden.

Engagemanget i dessa frågor delar han med fler.

Hela 40 procent av alla anställda i den kvinnodominerade hotell- och restaurangbranschen går på någon typ av minimilön. I tidningen Lag & Avtals nätupplaga intervjuas Susanne Svärd Elfström som under förra året förhandlade för Hotell- och restaurangägarna. Hon är glad för att finansminister Anders Borg nyligen uttryckte sitt stöd till Svenskt Näringslivs kamp mot lägstalönerna. ”Var inte det bra?” säger Svärd Elfström och tillägger: ”lägre löner ger större möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden.”

I onsdagens program av SVT:s Uppdrag Granskning berättades att den filipinska besättningen på Stena Lines lyxfärjor tjänar 18 kronor i timmen. De europeiska sjömännen på samma färjor får dock en vanlig lön. Detta är en fråga om just rättvisa menar Pim de Lange, Stena Lines vd i Holland. ”Det är inte motiverat att betala mer. För då skulle en filippinare som jobbar som servitör ombord på färjan tjäna mycket mer än någon med ett bättre jobb på Filippinerna.”

Här skulle förstås något upprört och bombastiskt passa. Å andra sidan är jag ingen kongresstalare. Men helt klart har Juholt har en del att jobba med i den orättvisa, onda tid vi faktiskt lever i.

Publicerad i HD den 1/4-2011

Comments Closed

2 reaktioner på ”Vår onda tid gör sig påmind”

  1. Betr 18 kr/tim för phil-sjömän.
    Att vara sjöman är ett fint och extremt eftertraktat jobb i Filippinerna! Och HÖGAVLÖNAT. Eftersom levandsomkostnaderna i Phils (som vi förkortar det i dagligt tal) är mycket låga. Det mesta kostar bara runt en tiondel där än i Sverige, och de handlar inte i Sverige. Så 18 kr/tim (vilket var ett dåligt dokumenterat påstående i UG) motsvarar en köpkraft i Sverige på bortåt 200 kr. Jag gissar att en sjöman ofta har en lön motsvarande den lön som landets president har. Eller betydligt högre. Och de med lite mer kvalificerade tjänster som sjömän, de tjänar både 2 och 3 ggr så mycket som de som nämndes i programmet.

    Däremot borde de givetvis ha lite mera ledighet, och kortare arbetsdagar. För visst är det slitigt att jobba hela veckan runt och ibland över 10 tim/dag. Å andra sidan har de långa ledigheter hemma hos familjen i Phils. Och kan där leva som ”kungar” jfrt med jeepnydrivers, banana-pilots eller housemaids.

Kommentarer är stängda.