Arkiv

Levande historias död?

Forum för levande historias kontor och utställningslokal i Stockholm

Efter att Justitieombudsmannen kritiserat Forum för levande historias utställning ”Middag med Pol Pot” stoppas den nu tillfälligt från att visas.

Utställningen handlar om ideologiska skygglappar och skildrar en delegation som blev inbjuden till Kambodja, dåvarande Demokratiska Kampuchea, av Röda khemererna 1978. Bland annat häcklas Jan Myrdal för att inte under resan ha sett något av den politiska förföljelsen i landet.

Efter Forum för levande historias uppmärksammade belysning av nazismens illgärningar under Tredje riket startade myndigheten för två år sedan sin kampanj om ”brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer”. 253 forskare i historia och andra humanistiska ämnen skrev då en kritisk debattartikel i DN där man pekade på det odemokratiska i statlig, ideologiskt präglad historieskrivning.

Borgerliga opinionsbildare avfärdade forskaruppropet som partiskt men kort därefter gick Timbros vd Maria Rankka lite oväntat ut och stödde det.  Själv skrev jag en artikel om att redan den första kampanjen, om Förintelsen, visade hur fel det kan bli med sådana här statliga politiska kampanjer. Och flera opinionsbildare från vänster frågade ilsket om när kapitalismens brott skulle belysas.

Chefen för Östergötlands länsmuseum, där utställningen nu står, hoppas på att kunna korrigera ”Middag Med Pol Pot” så att den trots allt ska kunna visas. Men frågan är om inte hela myndigheten istället borde läggas ned. Forum för levande historias målgrupp är i första hand skolungdomar och är det verkligen rimligt i en stat med demokratiska ambitioner att ha en historieundervisning som är beroende av vilken regering som för tillfället sitter vid makten?

Taggar: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

3 comments to Levande historias död?