Läsvärd bok av Nicola Lagioia om du gillar true crime

Elisabeth Brännström har läst ”De levandes stad” av Nicola Lagioia. I boken söks svar beträffande ett bestialiskt mordfall som skakade Italien. Hon konstaterar att det är en läsvärd bok för alla som gillar true crime.

De levandes stad av Nicola Lagioia
Översättare: Pär Svensson.
Albert Bonniers Förlag

I mars 2016 torterades 23-årige Luca Varani till döds i en lägenhet i Roms utkanter. Luca, en manlig prostituerad från en av Roms fattigare förorter, hade lockats till lägenheten med löftet om stora pengar för en natts sex med två personer. Dessa två skulle komma att först droga honom för att sedan helt gå bärsärk och döda honom med hjälp av diverse tillhyggen: bland annat en hammare och en skarpslipad kniv.

Man fick snabbt tag i gärningsmännen Manuel Foffo och Marco Prato, båda var i 30-årsåldern och kom från lite finare bakgrunder; Manuels far var restaurangägare, Marcos var en känd kulturprofil och Marco var själv en uppskattad eventarragör inom Roms gay-community.

Brottet, ett av de mest bestialiska i Italiens samtidshistoria, väckte otroligt stor uppmärksamhet hos media och hos den italienska allmänheten, delvis för att man ansåg att gärningsmännen saknade vad man ansåg vara ett vanligt motiv.

Ingen av dem hade behövt pengar, inget gräl hade föregått mordet på Luca som av sina vänner beskrevs som en omtyckt, lugn och snäll kille.

Kokain- och vodkarus

Det enda som verkar ha triggat brottet var att Manuel och Marco varit påverkade av stora mängder kokain och litervis med vodka som de klämt i sig under flera dagar under en orgie på tu man hand i Manuels lägenhet. Detta innan de bestämde sig för att bjuda in en tredje sexpartner att våldföra sig på och eventuellt slå ihjäl.

Både medierna och allmänheten reagerade kraftigt på det faktum att två killar som av sina omfattande vänkretsar och familjer mest beskrevs som ”högst normala” och till och med ”helylle”, kunde utföra ett så pass vidrigt överfall på en helt oskydlig, försvarslös människa. Detta och deras påstådda homosexuella relation debatterades hej vilt i tidningar, tv-soffor och sociala medier där man vände på varje sten för att möjliggöra en förståelse av vad som låg bakom brottet.

Utforskandet av mordfallet

En av dem som fascinerades av mordet på Luca Varani och av de två ”högst normala” gärningsmännens förvandling till blodtörstiga monster var författaren och journalisten Nicola Lagioia.

Han beslöt sig för att utforska fallet och ta reda på vad som hänt natten då Luca mördades och samtidigt söka efter det som kunde ligga dolt i Manuels och Marcos psyken.

Särskilt intresserad var han av den påverkan de unga männens familjer, vänner och övriga omgivning kunde ha haft på det som skett mellan dem och deras offer.

Nicola Lagioias personliga intresse låg i att han som ung hade varit på väg att dras in i dåligheter, som han dock ganska snabbt dragit sig ur, och han ville nu gräva djupare i vad som hände med de människor som drogs allt längre och längre ned i en spiral av drog- och spritmissbruk och alltmer hänsynslöst sex.

Se mordfallet ur alla vinklar

För att lyckas se på fallet ur alla vinklar förstod Lagioia att han även var tvungen att ta sig en titt på Rom, den illa skötta stad där mordet utfördes, och en del av hans roman om mordet på Luca Varani består av kraftfulla bilder av den eviga staden som framställs som en plats i nästan totalt förfall.

Ingenting fungerar som det ska eller som det en gång gjorde. Borgmästaren har avgått, så det finns ingen att klaga hos när falska biljetter säljs till lättlurade turister. Det blir ofta tvärstopp i stadstrafiken och till råga på allt svämmas gator, torg och turistattraktioner över av råttor som stoppar i sig det avskräde människorna lämnat efter sig, och av måsar som kalasar på de råttkadaver som kantar trottoarerna och flyter runt i de berömda fontänerna.

Det är i den här smutsiga, bullriga men på sitt eget, unika sätt ändå livskraftiga stadsmiljön som Nicola Lagioia söker efter svaret på frågan vad som gått fel med de två gärningsmännens liv.

Roms skuggsida

Han söker sig ner så långt han anser att han kan komma bland prostituerade och langare och andra som lever på Roms skuggsida, men svaret på frågan uppenbarar sig inte i sin helhet. En del av svaret kryper fram i intervjuer med Manuels, Marcos och Lucas föräldrar och vänner; dålig självkänsla dyker upp som en potentiell orsak till ett drog- och alkoholintag som gått överstyr. Likaså framkommer föräldrarnas oförmåga att se sina söner som de människor de är med fel och brister.

Alla tre har föräldrar som envisas med att se dem som änglar, utan några som helt skuggsidor i själen, och sönerna har ofta lämnats ensamma med sina försök att handskas med och bearbeta sina dåliga sidor och självdestruktiva tankar.

Ett gediget arbete

Nicola Lagioia har utfört ett gediget arbete. Han har alltså intervjuat de unga männens närstående och myndighetspersoner med bindning till fallet, tagit del av förhörs-protokoll och korresponderat med speciellt en av gärningsmännen. Han har läst de meddelanden som Manuel och Marco skickade till varandra på Whatsapp dagarna före mordet och han har även försökt borra sig ner i Roms våldsamma, korrumperade undre värld.

En bok för alla som gillar true crime

Allt detta för läsaren närmare de unga männen och väcker en förståelse för det  utanförskap de känner av inom den sociala miljö där de befinner sig. Men svaret på frågan om vad som triggat dem den natten i Manuels lägenhet förblir i stort sett obesvarad.

Lagioias resonemang bygger mest på spekulationer och ibland känns det som om han avbryter en spekulation lite väl snabbt och istället kastar sig över en ny. Bokens uppbyggnad känns också ibland något för spretig, men i det stora hela är det här en spännande dokumentärroman där författaren lämnar utrymme för läsarens egna reflektioner. En läsvärd bok för alla som gillar true crime.