Arkiv

Skamligt av Facebook

Facebooks agerande i förra veckan visar hur stora kapitalistiska företag idag kan strunta helt i demokratin, menar Stefan Bergmark.

I fredags skulle representanter från Facebook träffa justitieminister Morgan Johansson och digitaliseringsminister Peter Eriksson för att diskutera näthat, fake news, skydd av användaruppgifter och upphovsrätt. Även Google och Twitter var inbjudna. Dagen innan ställde dock Facebook plötsligt in mötet.

”Facebook missbrukar sin maktställning” löd rubriken på en krönika av mig här på ledarsidan för drygt ett år sedan. Jag berättade om hur nätjätten utan motivering hade stängt av vårt nätmagasin Opulens annonskonto. Efter en kampanj, som även uppmärksammades i Aftonbladet, Norrköpings Tidningar och Kristianstadsbladet, öppnades kontot igen senare under våren. Facebook bad om ursäkt även om vi aldrig fick veta orsaken mer än att annonskontot ”hade deaktiverats av en automatiserad process som inte fungerat som den ska.”

Många har upplevt hur svårt, för att inte säga nästintill omöjligt, det är att få kontakt med Facebooks support. Lyckas man är det inte sällan just intetsägande automatiserade standardsvar som bjuds. Bristande service till oss som privata användare är dock i första hand dåligt för Facebook. Orättvis behandling av medieaktörer är ett betydligt allvarligare problem och att nonchalera ett lands regering, som försöker komma tillrätta med demokratiska problem i fotspåren av bland annat just Facebooks egen verksamhet, är direkt skandalöst.

Facebook påstår att de aldrig tackat ja till mötet men Morgan Johansson sa till Expressen i torsdags att de tvärtom var ”mycket positivt inställda”, ända fram till dagen innan. Nu hävdar Facebook att mötet inte riktigt är ”rätt forum” och att den tveksamheten ”tyvärr förstärkts av de senaste veckornas medierapportering, då vi fått detaljer kring agenda”.

Facebook talar gärna om sina insatser för att stävja kränkningar och fake news. I alla fall framtida åtgäder för hittills har det mest varit snack och lite verkstad. Hur som helst verkar de inte vilja diskutera någon form av traditionell pressetik. För det är nog just den delen av samtalet, dom ”detaljerna kring agenda”, de är rädda för. Att det ska störa affärsverksamheten. Ändå är det förstås, som Peter Eriksson påpekar till Expressen, så att vissa delar av verksamheten på de sociala mediernas plattformar ligger ”väldigt nära vad som är en medietjänst.”

I förra veckan förhördes Facebooks grundare Mark Zuckerberg i timmar av den amerikanska senaten. Detta på grund av att det uppdagats att brittiska analysföretaget Cambridge Analytica fått tillgång till data från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare från en app och sålt det vidare till Donald Trumps presidentvalskampanj. Förhören är bra men självklart borde Facebook även kunna ställas till svars för sin verksamhet i Sverige.

Facebooks inställda möte med den svenska regeringen är inte bara otroligt nonchalant mot oss fem miljoner användare i det är landet. Det visar också hur långt från demokratin stora kapitalistiska företag idag kan agera.

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>