Arkiv

Problemet med vänstersinnade journalister

Efter våldet i Charlottesville har kritiken haglat mot Donald Trump på grund av att han inte bara gav vit makt-anhängarna utan också de antirasistiska motdemonstranterna skulden för oroligheterna. Att presidentens högerextrema chefsstrateg nu kort därefter, visserligen av andra orsaker, avgått är dock kanske inte det lilla ljus i mörkret man skulle kunna hoppas på.

Journalister är inte sällan vänstersinnade och det är varken konstigt eller, i de flesta fall problematiskt. I en kapitalistisk värld söker sig förmodligen människor kritiska till samhällsordningen till denna profession och det gagnar också utövandet eftersom god journalistik nämligen inbegriper ett maktkritiskt perspektiv.

Lägg därtill att den övervägande delen nyhetsmedier är företag, och därmed följer en kapitalistisk medielogik, så har det säkert också en liten utjämnande demokratisk effekt.

Men alla kan vi bli hemmablinda och även journalister påverkas förstås av sina mediebubblor. Även om inte hela den svenska kåren bor på Södermalm, som det ibland framstår i debatten, så är homogeniteten ett bekymmer.

I fredags meddelade Vita huset att president Donald Trump sparkat sin inflytelserika chefsstrateg Steve Bannon. Den utlösande orsaken torde vara att han motsatt sig Trumps aggressiva retorik mot Nordkorea.

En lättnadens suck kunde höras från svenska medier vilka framhöll Bannons bakgrund som redaktör för den så kallade alt-rightrörelsens nyhetssajt Breitbart dit han nu återgår. Även de högerextrema inslagen i Trumps presidentkampanj, vilken Bannon ledde, poängterades. Liksom hans delaktighet i Trumps hårt kritiserade inreseförbud för människor från sex, huvudsakligen, muslimska länder.

Men världen är ju större än den vy kollegorna i liberala New York kan överblicka.

Som nyhetsreportern Joakim Magnå konstaterade, ett par dagar efter lättnadens suck, i Aftonbladet så kan maktbalansen efter Bannons avsked nu tippa över till militärhökarna. Bannon står för en isolationistisk politik och var under valkampanjen drivande för Trumps linje ”Amerika först”. Ja, själva anledningen till att han avskedats torde vara att han motsatt sig USA:s inblandning i andra länders angelägenheter.

”Det finns ingen militärlösning” hade Bannon uttalat sig i samband med sin kritik av Trumps hårda ton mot Nordkorea. Han hänvisade till att en sådan skulle hota miljontals liv i Sydkorea. Även om detta kanske bara var den utlösande orsaken, det finns uppgifter att det länge förts en ömsesidig diskussion om att han skulle lämna sin post, så kan detta alltså medföra att krigshetsarna nu flyttar fram sina positioner. Försvarsministern har exempelvis redan tidigare aviserat att han vill skicka fler trupper till Afghanistan.

Att en inflytelserik högerextremist avlägsnas från den amerikanska presidentens omedelbara närhet är förstås ur ett perspektiv något gott. Men ur ett annat och under rådande omständigheter kan det betyda grusade förhoppningar om ett USA som inte bombar för fred.

Taggar: , , ,

Facebook comments:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>