Arkiv

Aftonbladet har fel om BÅDE Hillary och Bernie

ABAftonbladets ledarsida den 2/2-2016

GÄSTSKRIBENT. Reza Javid, socialdemokrat i Örebro, är starkt kritisk till politiska chefredaktören Karin Petterssons ledarkrönika ”Vänsterns skägg har fel om Hillary”  i Aftonbladet. Han menar att den innehåller felaktiga påståenden om Hillary Clinton och Bernie Sanders samt bygger på ett resonemang som skulle omöjliggjort den svenska socialdemokratins och välfärdssamhällets framväxt.

Karin Petterson menar att Bernie Sanders är en drömmare. Ett provocerande påstående av en som representerar en socialdemokratisk ledarsida. Hennes artikel bygger också på felaktiga fakta.

Hillary Clinton började inte, som Pettersson påstår, sin politiska bana i kvinnorörelsen utan i republikanska partiet. Hon valarbetade för Barry Goldwater som var republikanernas presidentkandidat 1964 och som motsatte sig civila rättigheter för svarta i USA. Clinton har varit en ”flip-flopper” genom sin karriär och tyckt något först efter att det blivit allmänt vedertaget. Bernie Sanders å andra sidan har genom hela sitt liv varit konsekvent och kämpat för rättvisa och jämlikhet.

Några jämförelser: Clinton var emot lika behandling av svarta medan Sanders greps av polisen för att han protesterade mot rasismen; Clinton röstade emot HBTQ-personers rätt att ingå äktenskap så sent som 2004 medan Sanders röstade för; Clinton röstade för Irakkriget medan Sanders röstade nej; Clinton var för TTP och Keystone Pipeline och ändrade sig efter att hon såg att Sanders linje hade starkast stöd bland väljarna. Clintons största uppbackare genom åren har varit JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs… medan Sanders största uppbackare har varit fackförbund.

Vidare har Clinton suttit i styrelsen för det ökända Monsanto och Wallmart. De senare betalar sina anställda mycket låga löner men vars ägarfamilj nu äger mer än den sammanlagda förmögenheten hos 140 miljoner amerikaner, dvs 40% av landets invånare. Clinton kan inte åstadkomma någon förändring för hon har inte viljan då hon får sina pengar från Wall Street.

Att kalla Sanders för drömmare för att han vill ha det välfärdssystem vi har i Sverige medan Clinton som ändrar sig titt som tätt för ledare är en förolämpning mot ledarskap. Ledare visar vägen även i svåra tider och byter inte åsikt för att det ger röster.

Bernie Sanders är en som lyckats uträtta väldigt mycket – mycket mer än Clinton – för han tror på rättvisa och brinner för det. Han är socialdemokratins enda hopp om att få fäste i USA. Det kvinnodominerade sjuksköterskeförbundet stödjer Sanders och en majoritet av unga kvinnor gör det också. Ja, det är bra med en kvinna som amerikansk president men inte bara för att hon är en kvinna. Om demokraternas presidentkandidat hade varit Elizabeth Warren vore det optimalt.

Om Karin Pettersson hade skrivit sin artikel i början av förra seklet skulle antagligen hennes resonemang lyda så här:

”August Palm, Hjalmar Branting och Torsten Nilsson är skäggvänster som inte kan uträtta något, de är drömmare. Låt istället Arvid Lindman och Karl Staaf leda landet för de är realister som kan göra något för folket nu.” Då skulle vi varken ha haft socialdemokratin eller välfärden idag.

Reza Javid

Facebook comments:

1 comment to Aftonbladet har fel om BÅDE Hillary och Bernie

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>