Propaganda är inte journalistik

För runt tio år sedan associerades ”alternativmedia” och ”oberoende medier” ofta med sund kritik och seriösa journalistiska ambitioner. Idag är många av de största medierna som svänger sig med dessa begrepp högerextrema propagandasajter. Och det mesta, som exempelvis veckans nyhetsrapporter om sexuella trakasserier i Tyskland och Sverige, kopplas till etnicitet.

Jag var i många år aktiv i tidskriftsprojekt och olika så kallade alternativmedier. Den som bäst lyckades med att sätta avtryck i samtiden var Yelah.net. Kring millennieskiftet var den nättidningen förmodligen landets största oberoende media och bland annat så drog vi igång Indymedia i Sverige.

Liksom alla medier jag engagerat mig i ideellt var Yelah vänstersinnat. Men opinionsmaterialet borträknat så var våra journalistiska uttryck inte särskilt ”alternativa”. Vi utgick visserligen från att objektiv journalistik inte existerar i någon egentlig mening, men inom våra subjektiva ämnesval månade vi om korrekt nyhetsrapportering.

Med många av dagens stora alternativmedier förhåller det sig tvärtom. Avpixlat, Fria Tider, Exponerat mfl befinner sig inte bara på den andra politiska kanten. Till utseendet liknar de visserligen ofta etablerade nyhetsmedier men deras ”journalistik”, oavsett vinjett, är så mycket mer subjektiv än endast i ämnesvalet – det som talar för deras politiska agenda lyfts fram och det omvända förtigs. Journalistik inom citationstecken för detta handlar egentligen om ren propaganda.

I veckan har exempelvis sexuella trakasserier av unga kvinnor skapat många rubriker. Med anledning av det ämnet surfade jag häromdagen in på Washington Posts sajt där jag noterade att svenska Nyheter Idag citeras i frågan som vilken tidningskollega som helst. Men sitt neutrala namn till trots är Nyheter Idag ännu en av dessa högerextrema propagandasajter, om än kanske mer verserad än de tre exemplen ovan.

I Washington Post citeras Nyheter Idags anklagelser om att DN skulle mörkat övergrepp under en festival i Kungsträdgården ifjol och detta på grund av att det skulle handlat om ensamkommande flyktingkillar. Nyheter Idag kokar en synnerligen tunn soppa. Först hävdar de att DN:s ledarskribent Hanne Kjöller, som fick tipset om trakasserierna, tappade ointresset så fort hon fick veta att de misstänkta var ensamkommande. Sedan publicerar de ett sms Kjöller skickade till en av den anonyma källan uppgivet polisvittne. Ett sms Kjöller skickat fyra dagar efter att hon påstås helt tappat intresset för uppgifterna!

Den svenska högerextrema miljön är duktiga på att snickra sajter. Men de behöver nog slipa en del på sina konspirationsteoretiska färdigheter för att, som det heter på svengelska, få sin skit korrekt.

Nå, det finns ju utländska förmågor att lära av. Den utmärkta Bonniersajten KIT berättade i tisdags om ett Youtube-klipp som publicerades den 19 december på den ökände amerikanska islamofoben Pamela Gellers sajt. Ett klipp som därefter blivit viralt via bland annat just alternativmedier. Den korta videon har rubriken ”Muslims beat and kick Swedes on the street in broad daylight” och har satts i samband med den senaste tidens flyktingströmmar. Men klippet är elva år gammalt och att en av de två unga förövarna därmed spolierade en lovande fotbollskarriär uppmärksammades redan då i Sverige. Däremot finns inga kända fakta om eventuella religiösa tillhörigheter. Men sådana petitesser bekymrar inte många av dagens ”medborgarjournalister”.

Yelahs storhetstid inföll efter Göteborgskravallerna då tidningen uppmärksammades för, som publicisten och medieexperten Martin Jönsson uttryckte det i branschtidskriften Media i Fokus nr 2-2001, att vår nyhetsrapportering var befriande fri från obekräftade rykten” och att ”anmärkningsvärt lite behövt korrigeras i efterhand”. Yelah blev också lite av en plantskola.

Ni som ärligt tror att Avpixlat & co någonsin kommer att fostra en enda anständig journalist kan räcka upp en hand.

Facebook comments:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *