Utrensningar i allmänhetens tjänst

Timbuktu

Smått komisk bildsättning av sr.se på deras sida om sändningstillståndet

Public Service har drabbats av supervalårsfrossa och rensar bland allt som kan misstänkas ”partiskt”. Detta har lett till en publicistik som är inkonsekvent och öppnar för en diskussion om brott mot sändningstillståndet.

Det började med att Timbuktus och Kartellens låt Svarta duvor & Vissna Liljor förbjöds att spelas okommenterad i radion på grund av att den är kritisk till Sverigedemokraterna. Därefter blev en representant från Musiker mot rasism åthutad när han yttrade det historiska faktumet att nämnda parti har bruna rötter. ”Det får stå för dig” upprepade programledaren för P4 Malmöhus flera gånger. Under de senaste dagarna har det också framkommit att Svt ej kommer visa Stefan Jarls film Godheten innan valet då den kan uppfattas som vänsterpolitisk samt att den antirasistiskt profilerade komikern Soran Ismail inte heller får medverka i Morgonpasset i P3 under några månader. Och så har en ny röst i P4 Västernorrland stoppats för att hon är folkpartist. Trots att Berivan Mohammed, som hon heter, inte är medlem i partiet och till och med rekryterats på grund av att de sökte en högersinnad krönikör!

Under detta valår gäller visst nya direktiv på Sveriges Radio: ”Medarbetare som kandiderar i ett val, som aktivt medverkar i något politiskt parti eller på annat sätt offentligt redovisar sin ståndpunkt får inte framträda i Sveriges Radios program under tre månader före ett val.” Att medarbetare som är aktiva i valkampanjer stängs av är en sak men givetvis redovisas det i radion ståndpunkter ”på annat sätt”. I parti och minut. Låten som Timbuktu gästar är inte mer politiskt explicit än många andra som spelats under radions historia. Liksom för Soran Ismail är det nog främst den befarade genomslagskraften hos en folkkär artist som oroar. I komikerns fall handlar det förstås också om att han förknippas med ”järnrörsnatten”. Men eftersom han ju var den utsatte i den skandalen så blir hans karantän lite av en tragikomisk form av dubbelbestraffning.

Inte bara kulturarbetare utlöser valfrossa hos public service. Medan jag skriver detta kommer nyheten om att Daniel Nordström, chefredaktör för Arbetarbladet, portas från P4 Gävleborgs nyhetspanel. Liksom den tilltänkta radiokrönikören är inte Nordström medlem i ett parti. Han har inte någon ”som helst politisk koppling”, säger han till Svenska Dagbladet. Men ledarsidan på hans tidning är ju socialdemokratisk och enligt SR:s arvsyndstänkande räcker det.

Att musik, folk och filmer sätts i karantän tills valet är över strider mot idén om konsekvensneutral journalistik och det är dessutom alltså godtyckligt värre. Som det inte vore nog så handlar många av Sveriges Radios fall om antirasism och sändningstillståndet, även för Svt, leder till att just det är undantaget kravet på opartiskhet. Där talas om mångfald och i ett förtydligande sägs till och med att de SKA ta ”att ta avstånd från rasism liksom all form av diskriminering”. Detta borde förstås gälla även under 2014 trots att rasismen för första gången i en svensk valrörelse nu finns representerad i riksdagen.

Publicerad i Skånska Dagbladet