Sanningen enligt Svenska Dagbladet

per_gudmundson

Insändarskribent från Muf eller Flashback-freak?

Häromdagen läste jag att det ”är objektivt sant” att socialister vill avskaffa demokratin. Att det är ”inbyggt i själva ideologin”. En insändare från Muf? Eller kanske en så kallad analys från högerextrema sajten Dispatch International? Eller möjligtvis en konspirationsteori från någon anonym foliehatt på Flashback?

Nej, det var en av landets största ledarsidor som bjöd på den informationen.

Svenska Dagbladets Per Gudmundson har en bakgrund som vänstersympatisör. Han har själv skrivit om bland annat en husockupation i Uppsala som han deltog i på åttiotalet när han var ung. Har vi här förklaringen till hans ibland sanslösa angrepp på allt som ligger till vänster om socialdemokratins? Att han helt enkelt vill göra bot.

Inför helgens Socialistiska Forum på ABF i Stockholm skrev han på Svenskans ledarblogg att kommunister, anarkister och syndikalister är mot demokratin. Kommunisterna bl.a för att de vill avskaffa äganderätten, anarkisterna för att de är emot statligt förtryck och syndikalisterna för att de vill att arbetarna tar över produktionsmedlen. Någon som läst samhällskunskap på gymnasienivå kanske nu invänder att det faktiskt går att se det hela tvärtom. Att kollektivt ägande, individens rätt mot staten och arbetarnas makt över företagen är mer demokratiskt än det omvända. Denna vän av ordning är i så fall ute i ogjort väder och ombedes att läsa denna krönikas första mening så många gånger som det fordras för att lära sig den.

Den objektiva sanningen. Punkt slut. Stjärnstopp. Och kasta nyckeln i solen.

Det här är nu inte första gången som Per Gudmundson går i taket i samband med Socialistiskt Forum. För några år sedan kallade han sammankomsten för en ”freakshow”. Bland annat på grund av ett föredrag om världens första kvinnliga ambassadör – Aleksandra Kollontaj – vilket han menade var att bjuda på ”stalinromantik”. Lite märkligt med tanke på att många annars brukar framhäva det mirakulösa i att Kollontaj trots sin frispråkighet överlevde diktatorns häxprocesser. Vidare förfasade sig Gudmundson över att forumet gav utrymme åt föreningen Demokratiskt Alternativ. ”Det är, precis som det låter, ett alternativ till demokrati” skrev han vilket avslöjade att han knappast läst många rader om kommunalismen och troligen inte ens kan stava till Murray Bookchin.

När jag pluggade i Uppsala i början av 90-talet var jag medlem i Uplands nation. Studentnationen sågs av många som en samlingsplats för just freaks. Tack vare Per Gudmundson, då frisinnad förste kurator på nationen, hade vi unga revolutionärer, gaystudenter och slikt pack nämligen fått lokaler för våra suspekta föredragsserier. Om Gudmundson själv räknar denna period av livet som en del av hans vänsterbakgrund eller ej vet jag inte men han var då långt över tjugo år fyllda. Därför känns det särskilt besynnerligt att ett par decennier senare läsa rader av honom som låter som en tonårsspoling i Muf. Eller som ett Flashback-freak då.

Publicerad i Västerbottens-Kuriren