Medias usla bevakning av Reva

Skärmavbild 2013-02-28 kl. 15.34.40

Metros framsida i måndags

MEDIA. ”Men vad är det dom skriver?!” På Stockholms central i måndags, på väg hem från sportlovet i vår stuga i Umeå, får min fru syn på Metros framsida. ”9 av 10 i polisens id-jakt är oskyldiga” löd huvudrubriken.

Ja, för vad är då den sista tiondelen för slags kriminella? Att hålla sig gömd i Sverige är ju inte det minsta brottsligt. Nej, det hela var förstås en tanklös tabbe. Dessvärre var artikeln signerad TT så det vämjeliga ordvalet spreds duktigt och publicerades också av bland annat Svt, DN, Svenskan och Aftonbladet även om några efter kritik ändrade rubriken i sina nätupplagor.

Reva är en förkortning för ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete” och är ett projekt som framförallt handlar om att i högre grad finna och utvisa papperslösa flyktingar. Malmö har fungerat som pilotstad och polisen har här krävt legitimation av misstänkta mörkhyade i så kallade cykelkontroller, gjort arbetsplatsbesök, spanat utanför BUP och gjort tillslag i hemmen etc. Detta har pågått i över ett år men intresset för Reva har från riksmedierna varit minst sagt ljummet. Trots att det alltså burit polisstatens allra tydligaste tecken. Trots att projektet blivit en succé med 25 procent fler avvisningar.

Men nu har liknande kontroller börjat ske i den kungliga huvudstadens tunnelbana och då har syndarna vaknat och ”rasprofilering” blivit ordet för dagen.

Jag är dock orolig för att de yrvakna medierna snart kommer somna om och anpassa sig ytterligare till den politiska agenda som Sverigedemokraterna går i spetsen för. Att det i normalt nyhetsspråk kommer ingå sådana frågeställningar som Svt-programmet Agendas famösa om hur mycket invandring Sverige tål. Att vårt mediaetablissemang finner det helt naturligt att öppna dörrarna för invandringskritiska röster av den grövsta sorten. Som när Publicistklubben i höstas bjöd in Tryckfrihetssällskapet till debatt i Malmö eller, som nu senast, Avpixlat till sitt evenemang i Stockholm. I bägge fallen främlingsfientliga extremister som givetvis har sin yttrande- och tryckfrihet men som anständiga publicister tidigare aldrig skulle upplåtit sitt egna utrymme åt.

Media har också ett ansvar i att det kunnat gå så långt att polisen nu misstänks för brott mot Utlänningslagen då exempelvis biljettkontroller inte får användas som förevändning för att göra ID-kontroller och därigenom komma åt papperslösa.

Att indirekt kalla de som saknar tillstånd att vistas i landet för ”skyldiga” tangerar språkbruket om ”illegala” invandrare vilket är ett begrepp vi med varm hand kan överlåta till de högerextrema. TT:s rubrik ledde inte bara tankarna till ett felaktigt utpekande av våra svagaste medmänniskor. Tragikomiskt nog upplevde sig även gränspolisen, som av regeringen fått i uppdrag att intensifiera människojakten, träffade. ”Vi känner oss kränkta” löd en ny rubrik i Metro två dagar senare.

Publicerad i Skånska Dagbladet