Arkiv

Låt låtsasprovokatörerna hållas

Lars Hillersbergs gravsten

Den så kallade provokatören Dan Park skapar rubriker igen och åtalas för förtal och hets mot folkgrupp. Efter att studenter vid Hallands nation i Lund blivit polisanmälda för att de klätt ut sig till negerslavar vid ett studentjippo har konstnären satt upp bilder på anmälaren i bojor med texten ”Vår negerslav är bortsprungen”.

För några år sedan rev jag ner en smaklös affisch på ett elskåp utanför mitt kontor. En satirbild över en muslimsk extremist med stort skägg, sabel och klotbomb. Affischens text löd: ”We boycott Denmark – We go to Sweden”. Då trädde Dan Park fram i tidningarna och förklarade att affischen är hans verk och att det är en kommentar till Jyllands-Postens omdebatterade satirteckningar om profeten Muhammed.

Aj, då. Hade jag alltså självsvådligt censurerat en seriös politisk konstnär? Och i konsekvensens namn borde jag väl i så fall också hoppas på att Dan Park döms för ”hets mot folkgrupp”? Eller?

Landets förmodligen mest omdebatterade satiriker, Lars Hillersberg är död sedan sju år tillbaka. Hans kanske mest kända teckning är nog den på en polisman som låter en demonstrant smaka hans batong var på demonstranten skriker: ”Men snälla konstapeln jag är antikommunist”. Polisen svarar då: ”Jag ger väl fan i vad sorts kommunist du är. Jag ska slå ihjäl dig din jävel.” Under 90-talet fick Hillersberg Lasse Lucidor-priset för sina samhällskritiska teckningar och även konstnärslön. Men bara några månader innan sin död kritiserades han åter igen. Lars Hillersberg, som bidragit med flera antirasitiska teckningar och till och med upplåtit ett helt temanummer av sin tidning Gatskrikan åt detta ämne, fick finna sig i att bli utpekad som antisemit. Främst på grund av sina antiisraeliska teckningar. Men förhopningsvis dog han inte bitter. Han var trots allt rätt härdad. När ett satiriskt porträtt över Jan Stenbeck påstods peka ut mediamogulen som ”en judesugga” var han helt oförstående och replikerade: ”Stenbeck är ingen judesugga. Han är ett kapitalistsvin!”

Idag undrar jag om en sådan som Lars Hillersberg skulle kunna verka fritt som konstnär i Sverige. Jag tvivlar i alla fall starkt på att han eller hon skulle kunna uppbära statlig konstnärslön. Efter nineeleven och med ”Kriget mot terrorismen” har samhällsklimatet hårdnat betydligt. Det är svårt att exakt säga var gränsen går men nog skulle exempelvis lagen om ”hets mot folkgrupp” kunna utgöra ett skydd för demokratin mot missbruk av yttrandefriheten. Men vi får nog se upp. Lagen kan lätt missbrukas för att sätta åt maktens kritiker, såna som Lars Hillersberg.

För Dan Park och andra – vilka sparkar neråt i sina uppmärksamhetskåta försök att vara kontroversiella – behövs nog inte heller några statliga ingripanden. Det är bara att skrapa bort skiten med nyckelknippan.

Mer om rasistaffischen: Skd, DN, AB, Expr, GP, HD, Dagen, SVT,

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments Closed

3 comments to Låt låtsasprovokatörerna hållas

  • Andreas

    Men varför släta över hets mot folkgrupp? Skulle någon acceptera att en judisk försvarare av Israels ockupation av Palestina porträtterades med gul judestjärna på bröstet och en bildtext som sade ”vi saknar vår Auschwitz-fånge”? Skicka staten på rasisten i detta fall, för där helgar medlen ändamålen.

  • Ja och låt de låtsaskränkta hållas så att det finns något att göra affischer om.
    Och upp blir ner om man ställer sig på huvudet.

  • Affischen är varken rasistisk eller hets mot folkgrupp.
    För Jallow Momodou är ingen folkgrupp, däremot är han en person.