Arkiv

Holistiska brister om a-kasseförsämringarna

Det svenska a-kassesystemet är bland de sämsta i västvärlden visar en ny studie från Uppsala universitet. Det är bara sju länder som har en mindre inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring.

Före detta arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin hävdade för tre år sedan, från riksdagens talarstol, att den svenska arbetslöshetsförsäkringen var världens mest generösa. Elaka utredare från TCO påpekade i en rapport att verkligheten var den motsatta. Att a-kassan redan då var en försäkring i fritt fall.

Men att bara rapportera om a-kassan ger förstås en orättvis bild över regeringens arbetsmarknadspolitik. Landets arbetsförmedlingar kontrakterade, på regeringens uppdrag, faktiskt 952 coachingbolag till en kostnad av tre miljarder kronor.

Den nya studien menar att ett mer generöst system också gynnar låginkomsttagarna eftersom betalningsviljan blir högre vilket också ger fler medlemmar och mer pengar att betala ut. Det är verkligen en trist materialistisk analys med bristande holistisk syn. Vi får inte glömma att en del av de arbetslösa, förlåt coachingkunderna, istället fått healing, hypnos och frigörande måleri för pengarna.

Publicerad i HD den 9/12

Taggar: , , , , , , , ,

Comments Closed

3 comments to Holistiska brister om a-kasseförsämringarna