Arkiv

Det trygga Malmö

Möllevångstorget, Malmö

Fotbollsguld och kultursidesnyanseringar gör nog varken till eller från. Under lång tid har Malmö dragits med en negativ mediebild och efter den så kallade serieskyttens härjande är nog bilden av landets mest otrygga stad cementerad. Men i kalla siffror är verkligheten den rakt motsatta.

Jag delar kontor med bland annat frilansjournalist Ossian Grahn. I skrivande stund jobbar han med en artikel till Polistidningen om Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning vilken offentliggörs i dagarna. Den upplevda otryggheten, obehagskänslor över att vistas utomhus efter mörkrets inbrott, delas av 16 procent av landets invånare. I Göteborg är procentsiffran 18, i Stockholm 20 och i Malmö hela 30.

Men när det gäller anmälda brott är siffrorna de omvända. 11,4 procent av svenskarna uppger att de utsatts för någon eller några av brottstyperna misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasseri. Siffrorna för Göteborg och Stockholm är 15 respektive 16,5 men ”endast” 13,5 procent för Malmö.

En hel del krönikörer och kulturskribenter har försökt nyansera bilden av det våldsamma Malmö, som alltså enligt undersökningen också är en självbild. Det har talats mycket om spännande byggprojekt och stans sjudande kulturliv. Men kanske skulle enkla fakta vara mer effektivt?

Publicerad i HD den 19/11-2010

Taggar: , , , , ,

Comments Closed

5 comments to Det trygga Malmö