Arkiv

Vuxenvärldens ansvar för nätmobbning

Efter att Svt:s Uppdrag granskning i våras uppmärksammade omständigheterna kring våldtäkten av en 14-åring i Bjästa har det förts en livlig diskussion kring nätmobbning. Förhoppningsvis har diskussionen nu gjort vuxenvärlden uppmärksam på det omfattande problemet. För exempelvis anser Skolinspektionen att nio av tio skolor fortfarande är för dåliga på att arbeta mot kränkningar på nätet.

Den digitala världen kan vara ett fantastiskt sätt för ensamma människor att finna andra de har gemensamma intressen med. Men den kan förstås också förstärka utanförskapet. Ett vardagligt, och i många fall kanske inte så dramatiskt exempel, är att du ser en vän vara inloggad på någon nätgemenskap där du kan kommunicera i realtid. Säg Facebook. Du skickar ett meddelande men när personen du trodde var en vän loggar ut ett par timmar senare har han eller hon inte bemödat sig att svara. Eller att man ser vänner sinsemellan kommentera tillställningar de varit på men som man själv inte blivit bjuden till.

Bland våra barn och unga är metoderna för utfrysning ofta betydligt grövre än så. Att skolkamrater och andra i ens närhet sprider taskiga kommentarer och bilder är vardag för tusentals yngre medborgare. Även om många av oss äldre känner oss omsprungna i den digitala världen så är det ändå vår skyldighet som föräldrar och skolpersonal att inte blunda för detta och det finns enkla råd som vi kan diskutera med våra unga. Rädda Barnen har satt samman en lista med tips på hur man kan motverka nätmobbning:

Berätta för någon vuxen om du själv eller någon annan blir utsatt. Är det grova saker bör det alltid anmälas till polisen.

Spara hotfulla sms och mail så att de kan spåras.

Om du märker att någon blir utsatt säg ifrån och stötta den kompisen. Visa att du inte ställer upp på mobbningen.

Tänk själv efter vad det är för bilder och information du lägger ut och vad du sprider vidare. Samma lagar gäller på nätet som i verkligheten. Alla har ett lika stort ansvar där som annars.

Om du vill ha schyssta kompisar så måste du själv vara en. Om du vill ha respekt så måste du också visa respekt för andra, både IRL och på nätet.

Nätmobbning är ju bara en av alla faror på internet som vi föräldrar och andra vuxna oroar oss för. Det finns ju också nätgromning, vuxna som under falska omständigheter kontaktar barn på internet med uppsåt till sexuella övergrepp. Och våld och porr och…

Samtidigt. På nätet kan den som har svårigheter i sociala sammanhang lättare hitta likasinnade. Man kan också byta forum, gå till en annan community om det inte känns bra. Många av de världar som nätet öppnar för våra ungar är fantastiska. Och även om det finns anledningar att hålla koll på ungarnas internetaktiviteter så brukar förbud som bekant ofta vara rent kontraproduktivt.

Taggar: ,

Comments Closed

Kommentarer är stängda.